Mezítláb szaladgált Munkácsy

2016. október 1. 10:21 | Balázs Anett


Mesterségek nyomában címmel rendezett rendhagyó kiállítást a Munkácsy Emlékház. A festőgéniusz Békéscsabán töltött évei alatt asztalosnak tanult. Munkácsy életének ezen korszakába nyerhettek bepillantást a látogatók.

A Vraukó Tamás békéscsabai asztalosmester műhelyéből származó darabokból álló kiállítás, számos olyan eszközt vonultatott fel, melyeket a régi korok mesterei is használtak. Az érdeklődők között több olyan fiatal is volt, aki még pályaválasztás előtt áll, vagy éppen az asztalos szakmát választotta hivatásul. A tárgyak kapcsán kiderült, milyen munkát végzett Lieb Misi asztalosinas korában.

– Szerette ezt a munkát. Úgy írja le, hogy ez a fúrás faragás meg az, hogy szabadon szaladgálhat mezítláb, ez tetszett neki. Nem igazán tudta még felmérni a mesterségek közötti különbséget. Viszont egy lecsúszás volt az ő életében, hiszen a paraszti világba került, ugyanis  itt Békéscsabán csak parasztgyerekek tanultak asztalosságot – tudtuk meg Mészáros Zsuzsannától a Munkácsy Emlékház művészeti vezetőjétől.

A festő névnapján megelevenedett „Munkácsy festödéje” is. A békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai ecsetet ragadtak és az eredeti képek előtt lemásolták a Munkácsy műveket. 

– Nagyon jó érzés, most csinálom először, tehát nem másoltunk még így, hogy itt van előttem az eredeti festmény. Én nagyon szeretem az ő stílusát, törekszem is egy kicsit arra, hogy egy kicsit tanuljak is belőle, nem tudom mennyire fog ez összejönni – árulta el az egyik diák.


A legjobban sikerült alkotásokat a program ideje alatt bárki megtekinthette.

 

További programok »

FEL