Mesélő múzeum: Trianonra emlékezve

2019. június 15. 18:51 | behir

Az első világháborút a Párizs környéki békekötések rendszerében zárták le, ennek részeként került sor a békekötésre a vesztes Magyarország és a győztes antant országok között.

Köztudott, hogy az 1920. június 4-én, Trianonban aláírt békeszerződés új határok közé szorította az országot. A történelmi Magyarország területének 2/3-át elvették, mintegy 282 ezer km2 területből 93 ezer km2, , 20,8 millió lakosból csak 7,6 millió maradt.

Békés vármegye, ami egykor az ország közepén helyezkedett el, most a keleti határ szélére került. Az ország vezetői és lakosai azonban nem tudtak ebbe beletörődni, és a következő években az ország többször hangot adott revíziós terveinek. Számtalan plakát készült, amelyek az országot ért gazdasági hatásokra utal többek között az ipari termelésre, széntermelésre, bortermésre, az állatállomány csökkenésére. Így az országnak új határok között, megváltozott gazdasági helyzethez alkalmazkodva kellett kilábalnia a Nagy Háború okozta pusztítás után.

A trianoni békeszerződés napja, június 4-e pedig 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, amelynek alkalmából idén is megemlékezés volt Békéscsabán, a Trianon emlékműnél.

 

Szakál Veronika történész muzeológus

Munkácsy Mihály Múzeum

 

További programok »

FEL