Tanúság a magyarok összetartozása mellett - Békéscsabán is emlékeztek

2023. június 4. 20:00 | Vári Bianka

Ahogy országszerte, úgy Békéscsabán is megemlékeztek a trianoni békediktátum aláírásáról a nemzeti összetartozás napján, június 4-én. Vasárnap este a Trianon-emlékműnél megtartott ünnepség részeként sokan elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

A Hetvenszer Hétszer Bocsánat zenekar műsorával kezdődött a vasárnapi megemlékezés Békéscsabán; a magyar és a székely himnusz eléneklése után az Ismerős Arcok Nélküled című dalát énekelte az együttessel közösen az emlékező közönség. A megemlékezésen elhangzott: a városi esemény amellett, hogy megemlékezik a tragédiáról, arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, és bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv, és nemzeti érzés egységét.

– 2010 óta törvénybe foglalt jogszabály szerint emlékezünk meg a nemzeti összetartozás napjáról, a békediktátum által szenvedett sérülésekről a nemzet területén. Ezen a napon bizonyítjuk azt, hogy a magyarság összetartozik függetlenül a határoktól – fogalmazott Varga Tamás alpolgármester.

Ahogy a városi ünnepségek esetében már hagyomány, most is az egyik városi oktatási intézmény adott ünnepi műsort. Először a Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium történelem tanára, Kovács József mondta el a trianoni események kapcsán a gondolatait.

– Úgy vélem, bármit is hiszünk, vagy tudunk a múltunkról, az a történelmünkön már semmit sem változtat, de meghatározza a jövőnket. És mert meghatározza, a jövendőt érdemes szilárd alapokra, történelmi igazságokra építeni, akkor is, ha a történelem sok esetben nem tűnik objektív módon tudománynak. Ha van mit tanulnunk a történelemből, akkor az az, hogy az egyén, tűnjék bármilyen szabadnak is, gyönge és kiszolgáltatott. A történelem viharaiban megállni csak az összekapaszkodott, egymást segítő, egymásért kiálló embercsoport képes, hívják bár magukat családnak, rokonságnak, nemzetségnek, törzsnek, vagy nemzetnek; azok, akiknek nemcsak házuk van, hanem hazájuk is – mondta a pedagógus.

A pedagógus beszéde után az intézmény diákjainak előadása következett, Kreisz Andrea pedagógus összeállításában. A fiatalok rövid gondolatokkal, versekkel idézték fel a múlt eseményeit, emellett népdallal és tánccal is színesítették a programot.

Az esemény zárásaként a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a Trianon-emlékműnél. Békéscsaba önkormányzatának képviselői mellett megemlékeztek oktatási intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, városi szervezetek, és határon túlról érkezett magyarok is.

Galéria

További programok »

FEL