Mesélő múzeum: „Égi csillag tiszta fénye” – Evangélikusok énekeskönyve

2023. március 26. 12:09 | behir

Ahogy a három bölcs a csillag fényét követve, úgy érkeztek meg az evangélikus szlovákok is a „Kánaán földjére”, azaz Békéscsabára – Salamon Edina néprajzos muzeológus írása.

A keresztény kultúra évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszott a csabaiak életében, a magyarországi egyházak által megalkotott kulturális javak kiemelkedő történelmi és esztétikai értéket képviseltek a városban.

Békéscsaba életében néhány egyházi tárgy pedig kiemelt figyelmet kapott. Ilyen a települési értéktárban 50. helyen szereplő Tranoscius, melyre a csabaiak méltán lehetnek büszkék.  Az alföldi szlovákok legkedvesebb, legbecsesebb, legtöbbet használt énekeskönyve a Tranoscius. Népszerűsége, szeretete, a belőle nyert „kegyes haszon” beivódott a hívők lelkébe, mely által sokáig megmaradtak a használata mellett. A könyv gyakori használata pedig éberen tartotta a vallásos érzést. 

Az első nyomtatott Tranosciust (Cithara Sanctorumot) 1636-ban adták ki, és 414 éneket tartalmazott. A 18. századtól erősen kibővült, azóta több mint 170 kiadást ért meg, több kiadása Békéscsabához köthető. Nevét megalkotójáról, Juraj Tranowskyról kapta, akinek célja a könyvvel az volt, hogy minél több éneket összegyűjtve megmentse és népszerűsítse vallását.

 

 

A csabai családoknál minden házban fellelhető volt a nagy becsben tartott énekeskönyv. A Tranoscius több száz éves története alatt mélyen beleivódott a szlovák evangélikusok ünnepi és mindennapi kegyességébe, talán ezért szokás megalkotóját a szláv Luthernek nevezni.

Az „Égi csillag tiszta fénye” – Evangélikusok énekeskönyve című időszaki kiállítás az evangélikus szlovákok megbecsült könyvét állítja a középpontba, egyfajta jelképként, ám ennél sokkal többről szól, az egyházi élet szerepéről a lokális és nemzetiségi identitás megőrzésében. A könyv az evangélikus szlovákok vallásának manifesztációja, ugyanis minden élethelyzetben, minden hétköznapi és ünnepi alkalomnál megjelenik a vallásos hívek életében, több mint ezer éneke a keresztény hit minden lényeges elemét tartalmazza.

A Tranoscius bemutatása mellett a könyv alkotója és megalkotásának folyamata is szerepel a kiállításban, hiszen nem mehetünk el egy könyv mellett anélkül, hogy külső és belső megjelenését szemügyre nem vennénk.

A kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum újranyitásától, március 28-tól április 16-ig látogatható.

Salamon Edina, néprajzos muzeológus

További programok »

FEL