Mesélő múzeum: A történet Michelangelo Dávidjától indul…

2021. január 16. 17:14 | behir

Mokos József munkássága megkerülhetetlen Békéscsaba képzőművészeti és iparművészeti életének tárgyalása során. De miért ennyire fontos Mokos működése helyi és országos viszonylatban egyaránt? Mit tudott ő, ami magasan kiemelte a rajztanárok és a szakkört vezető művésztanárok sorából?

Szerette Békéscsabát, de szülővárosa mellett tanítványai voltak számára a legfontosabbak. Képes volt határtalan energiákat mozgósítani és felhasználni egyetlen cél érdekében: a tanítványok tudásának fejlesztéséhez. Ez az odaadás, a gazdag ismeretanyag effajta önzetlen átadási metódusa egyedivé teszi működését.

A művészlét és a pedagóguslét határmezsgyéjéről mintha csak lopva léphetett volna saját alkotásainak territóriumára, hisz tanítványai számítottak rá, folyamatosan jelen kellett lennie. És nem csak fizikailag… Tanítványai lelkesen mesélnek arról, hogy milyen sokat fedett fel az órákon a személyiségéből, mit kaptak még a rajzismereten kívül Mokos Józseftől. Szórta szellemének kincseit, amelyért legalább annyira, ha nem még hálásabbak voltak a keze alatt dolgozó fiatalok, mert ez elkísérte őket egész életükön át. Munkájának eredményességét tanítványainak hihetetlenül sikeres főiskolai/egyetemi felvételijével is mérhetjük, de a plusz, ami Mokos Józsefet felejthetetlenné teszi, nem számszerűsíthető. Csak érezhető és tudható…

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Munkácsy Mihály Múzeum egy állandó kiállítással szeretne emléket állítani a remek festőnek és tisztelegni a kiváló pedagógus előtt tanítványai szerepeltetésével. Az előkészítő munkák fázisában járó A történet Michelangelo Dávidjától indul… Mokos József és tanítványai című tárlat a városháza Mokos Termében készül az új esztendőben.

Gyarmati Gabriella

FEL