Jankay Tibor etnográfiai gyűjteménye Pesten

2018. június 2. 13:55 | behir

Jankay Tibor 1994-ben bekövetkezett halálakor szülővárosára, Békéscsabára hagyta kincseit: műveit és etnográfiai gyűjteményét. Miután 2003-ra a város megteremtette az alkotó festményeinek és tárgyainak bemutatási lehetőségét, a munkák közkinccsé váltak, és időszakonként megújítva egy-egy válogatás azóta is állandó jelleggel látogatható - a  mostani, Munkácsy Mihály Múzeumban zajló építkezési időszakot leszámítva.

A feldolgozás folyamatos munkája során vannak olyan különleges alkalmak, melyek meglepetéssel és büszkeséggel töltik el a gyűjteményekben dolgozókat. Így volt ez akkor is, mikor 2010-ben Győrben - kortárs alkotások mellett - szerepeltettünk egy összeállítást Jankay jellemzően Afrikából származó maszkjaiból. Vagy akár most is, mikor a Szépművészeti Múzeum égisze alatt működő Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kurátora felfigyelt a csabai gyűjtemény indiai darabjaira.

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

A pesti kiállítás, melyet az Isten/Nő. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában címmel rendeztek meg, új értelmezéssel közelít ezen valláscentrikus kultúra ábrázolt tárgyaihoz. A tárlat a hindu Istennő különböző megjelenési formáit mutatja be. Ezt a témát négy egységre osztva tagolja úgy, hogy más-más szerepben jeleníti meg az Istennőt, vagyis a nőt: szépségként, feleségként, anyaként és harcosként.

Ehhez a koncepcióhoz kölcsönzött a Munkácsy Mihály Múzeum a Jankay gyűjteményből két faszobrot és egy bronzszobrot. Ezek eredetéről annyit lehet tudni, hogy Jankay Tibor feltételezhetően dél-afrikai kereskedőtől vásárolhatta a műveket. Mivel ismerték őt mint gyűjtőt, ezért ezeket a mutatós és jó állapotú remekeket házhoz vitték neki a jó üzlet reményében. Jankay pedig a női nem csodálójaként több darabot is vásárolt. Jankay Tibor körülbelül százötven darabot számláló etnográfiai gyűjteménye közel húsz indiai eredetű alkotást foglal magába. Ezek jellemzően a 20. század során, feltételezhetően az elején, közepén készültek, és India déli részéről valók, megnevezésüket tekintve pedig szobrok, domborművek és maszkok.

 

Ván Hajnalka művészettörténész

Munkácsy Mihály Múzeum

 

FEL