Mérnökképzés indul Békés vármegyében

2023. október 4. 17:27 | Hidvégi Dávid

Még 2019-ben a Pályaválasztási Vásáron alakult meg a Békés Vármegyei Pályaorientációs Kerekasztal azzal a céllal, hogy képviseljék a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit, valamint segítsék a fiatalok helyben maradását. A pályaorientációs kerekasztal szerdai CsabaParkban megrendezett ülésén elhangzott, hogy Békés vármegyében is elindul a mérnökképzés a Gál Ferenc Egyetemen.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal és együttműködő partnerei – Takács Árpád főispán kezdeményezésére – a 2019-es Pályaválasztási Vásáron alapították meg a Békés Vármegyei Pályaorientációs Kerekasztalt. A testület kiemelt feladata, hogy segítse a Békés vármegyei fiatalok pályaválasztását, hozzájáruljon az aktív korú népesség munkaerőpiaci helyzetének javításához, a foglalkoztatottság növeléséhez, a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigény kielégítéséhez, végső soron pedig a gazdaság fejlesztéséhez és Békés megye népességmegtartó erejének erősítéséhez.

– Az idei ülésnek két központi témája volt. Beszámoltunk arról, hogy a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem között megszületett a megállapodás a Békés vármegyei mérnöki képzés elindításának szándékáról. Ezt a megállapodást a kormányhivatalban írtuk alá február 8-án. Kutatást végeztünk a megye 53 jelentős foglalkoztatójánál, hogy milyen mérnökökre van szükségük és milyen módszerben képezzük őket. Mostantól Békés vármegyében is lehet mérnöki karra jelentkezni, keresztfélév is indul, ez egy olyan újdonság, ami nem volt korábban. A másik jelentős téma a kutatás-fejlesztés volt, azon belül a mesterséges intelligencia és a digitalizáció, hiszen ez a jövő – mondta kérdésünkre a főispán.

A Békés Vármegyei Pályaorientációs Kerekasztal munkájában a vármegyei önkormányzat, általános és közép-, valamint felsőfokú oktatási intézmények, Békéscsaba önkormányzata, a gazdasági élet meghatározó szereplői, a kamarák és köztestületek, illetve civil szervezetek vesznek részt.

Galéria

További programok »

FEL