„Menő reformáció” - Négykerekű tárlat az 500. évfordulóra

2017. november 30. 19:01 | Szabó Rita

Négy keréken érkezett Szarvasra az a mozgó tárlat, amit a reformáció 500. évfordulójára készített el a Magyar Nemzeti Múzeum és a Reformáció Emlékbizottság. A csuklóbuszban kialakított kiállításon a 21. századi kornak megfelelően mutatják be a reformáció 500 évének történetét.

A „Menő reformáció” elnevezésű buszra is csak jeggyel lehetett felszállni. Lázár Zsolt evangélikus esperes elárulta: a csuklóbuszban kialakított kiállításon az alkotók azt próbálták bemutatni, mit jelent számunkra ma a reformáció.

– Ez egy vándorkiállítás, amelyet a Reformáció Emlékbizottság állított össze és ő volt ennek a fő támogatója is. Egy rendkívül tartalmas és nagyon jó kiállítás született, amit leginkább úgy lehet megtapasztalni, hogyha az ember bemegy és átéli mindazt, amit a tárlat szervezői át akartak adni - fogalmazott Lázár Zsolt.

A buszon a reformáció történelméhez kapcsolódó híres személyiségekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az ingyenesen látogatható vándorkiállítás egyetlen Békés megyei állomása Szarvas volt, ahova november 30-án érkezett meg a busz.

– Nemcsak azért menő, mert jó dolgokat lehet megtekinteni benne, hanem azért is, mert nap, mint nap új helyszínekre jut el a járat, amin számos interaktív dolgot lehet megtekinteni. Van három tabletünk, amin érdekes információk vannak és teljes mértékben leköti a figyelmet. Ezt a buszt a reformáció 500. évfordulójára készítették el, amit Luther Mártonnak köszönhetünk - tájékoztatott a tárlatvezető.

Kuti János kiemelte: a buszban berendezett tárlat a mai modern kornak megfelelő eszközök segítségével próbálja a reformációt közelebb vinni az emberekhez. A diákoknál célba ért a kezdeményezés. Mint elmondták: tetszik nekik a kezdeményezés.

– Körbenéztem és nagyon tetszik ez az új felfogás. Szerintem ötletes, mert közelebb viszi a gyerekekhez a reformációt. Vannak rajta elektronikus dolgok, például tévén lehet nézni a reformációt és játékosan fogja fel a dolgokat. Én például kipróbáltam a puzzle-t, amin Luther és a családja van karácsonykor, nekem nagyon tetszik - mesélte Himmer Tünde.

Az október 24-én indult országjáró körűt nem ért véget a szarvasi állomással. Az emlékkiállítás december kilencig még nyolc településre látogat el.

 

 

 

 

További programok »

Itthon

FEL