„Mennyi az annyi?” – Emelkedtek a minimálbérek

2020. február 1. 12:43 | D. Nagy Bence

Januártól ismét emelkedtek a minimálbérek. A növekedés azonban mást jelent a munkaadónak és mást a munkavállalónak.

2020 januárjától a garantált bérminimum 210 600 forintra (nettó 140 049 forintra), a bruttó minimálbér 161 000 forintra (nettó 107 065 forintra) emelkedett. A 8 százalékos emelkedést a munkavállalók többsége örömmel üdvözölte, de a szakemberek az érem másik oldalára is felhívták a figyelmet.

Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának alelnöke elmondta, hogy a minimálbér növekedése mást jelent a munkavállalónak és mást a munkaadónak.

– Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy fiatal pályakezdőnek ugyanolyan összeget kell ráírni a munkaszerződésére, mint annak, aki húsz éve dolgozik ugyanabban a szakmában – tette hozzá az alelnök.

 

Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának alelnöke

 

Vozár Márton kiemelte, hogy a feszültségek elkerülése végett az lenne a kézenfekvő, ha a több éves, akár évtizedes szerződéssel bíró, lojális dolgozó bére hasonló mértékben nőne a minimálbérrel. Erre azonban a gazdaság jelenlegi menetében nincs mód, ugyanis a hazai kis- és középvállalkozások a bérterhek miatt nem tudnak versenyre kelni azokkal az ágazatokkal, ahol az átlagánál jóval magasabb fizetéssel csábítják el a munkaerőt.

 

További programok »

FEL