Menj el a meccsre és dobd le a textilt - avagy Szurkolj, segíts!

2017. január 19. 16:25 | Balázs Anett

„Szurkolj, segíts!” címmel jótékonysági akciósorozatot hirdet a békéscsabai Előre Női Kézilabda klub. A kezdeményezés nyitányaként a január 21-én, szombaton 18 órakor kezdődő Békéscsaba – Ferencváros női bajnoki kézilabda mérkőzésen, a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel a klub ruhagyűjtést szervez a rászorulók részére.

A szombati Ferencváros elleni meccsre készülnek a lányok. A csapat a tavaszi idény mérkőzéseinek nagy részét hazai pályán játszhatja. Ennek kapcsán merült fel az ötlet, hogy a rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel a klub ruhagyűjtést szervez a rászorulóknak. Az egyesület arra kéri a szurkolókat, hogy a bajnoki találkozóra vigyenek magukkal egy-egy meleg ruhadarabot, melyet rászorulók között osztanak majd szét. Természetesen a játékosok is részt vesznek a kezdeményezésben.

– Nem csak a felnőtt keret tagjait vonjuk be a kezdeményezésbe - hiszen több száz utánpótlás korú gyerekünk pattogtatja a labdát - ezen keresztül a szülők, nagyszülők, barátok, ismerősök, rokonok is bekapcsolódhatnak az adományozásba. Amennyiben ezt a nemes gesztust magáévá teszi ez a kör, akkor valószínű sikeres lesz ez a jótékonysági akció – mondta el Szabó Károly, a Békéscsabai Előre NKSE elnöke.

A felajánlásokat egyfelől a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ segítségével osztják majd ki. A intézmény Fövenyes utcai telephelyén az év első heteiben már több százan fordultak segítségért, többek között meleg ruháért, ami azt igazolja, nagy szükség van a felajánlásokra. 

– Az idei statisztikát, a január havit ugyan még nem készítettük el, de az első tíz munkanapot már megnéztük. Tíz munkanap alatt már több mint négyszázan fordultak hozzánk segítségért. Élelemért, elsősorban ruházatért és tüzelőanyagért. Ez nyáron egy hónap alatt valósul meg – tudtuk meg Varga Évától, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjétől.

 

Sportrajongók a nemes célért

Az Egyensúly AE Egyesület is közreműködik az adományok szortírozásában. Az önkormányzat biztosította Kolozsvári úti ingatlanban tárolják a korábbi felajánlásokat. Az egyesület elnöke bízik abban, hogy a sportrajongók bevonásával még több emberen tudnak majd segíteni.

– Egy olyan réteget szólítunk adományozásra, akik ez idáig nem igazán voltak még összefogva, megszólítva, hogy a feleslegessé vált ruhaneműjüket másoknak átadják. Az egyesületünk minden nap szembesül a rászorulók helyzetével, itt mindenki tudja, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy adományozzunk és íly módon segítsük a nehezebb sorsú társainkat – fogalmazott Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke. A kezdeményezésben az önkormányzat is partner. 

A gyűjtés során többek között plédet, kabátot, pulóvert, sapkát, sálat, cipőt, és olyan dolgokat fogadnak, amely a rendkívüli hidegben segítséget jelenthet a rászorulóknak.

– Szombaton este hat órakor kezdődik a Fradi elleni meccs, a két élvonalbeli csapat mérkőzése, de kettőkor nyit már a sportcsarnok, két előmérkőzés lesz, tehát kettő órától már várjuk azokat a szurkolókat, akik adományozni szeretnének – adta hírül Herczeg Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város szociális tanácsnoka.

Amennyiben az akció jól sikerül, a klub a csapat további bajnoki mérkőzéseire is tervez hasonló gyűjtést, ahol más, nehezebb helyzetben élő társadalmi csoportot támogatnak majd a sport és a szolidaritás jegyében.

FEL