Mengyán András: Itt minden a fényre épül

2016. július 15. 15:18 | behir.hu

Csütörtök este Fényben úszott a Munkácsy Mihály Múzeum. Mengyán András először mutatkozott be szülővárosában. A külföldön elismert képzőművész régi álma vált valóra, hogy Békéscsaba is megismerhette rendhagyó munkáit. A fényinstallációk a Munkácsy Mihály Múzeumban október 9-ig lesznek láthatók.

Mengyán András kiállítás megnyitóján egy különleges filmvetítést láthattak az érdeklődők. Nézőkből pedig nem volt hiány, hiába kezdődött este tízkor a megnyitó, sokan voltak kíváncsiak rá.

- Fantasztikus, hogy mennyien eljöttek, álmomban sem gondoltam volna, két ezren, vagy talán még többen is voltak, minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna - mesélte boldogan a művész.

Hamar megteltek a kiállító terek, mindenki kíváncsi volt a Békéscsabai születésű alkotó fényplasztikáira. A színes kiállítást lézer installációk, plasztikák, illetve megvilágított képek alkotják. Ahogy a művész fogalmaz, itt minden a fényre épül.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a megnyitón elmondta, a kiállítás nem csak egy különleges élmény, de Békéscsabát is egy új, eddig ismeretlen oldaláról mutatja be.

- Javaslom mindenkinek, akinek van lehetősége, ne hagyja ki ezt a kiállítást, mert tényleg egy óriási élmény, egy igazi csoda, ami a termekben látható - tette hozzá az államtitkár.

A képzőművész elárulta, a plasztikák születéskor soha nem látja a végeredményt. Két éves kísérletezést követően hozta létre egy vegyésszel az úgynevezett életfolyadékot is, amely térbelivé teszi a kiállításon szereplő lézerrajzokat.

Aki szeretné látni az év kiállításának vélt tárlatot, október 9-ig tekintheti meg a békéscsabai múzeumban.

FEL