Meneteléssel tisztelegnek a doni hősök emléke előtt

2017. január 14. 11:06 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Harmincnégy kilométeres tisztelgő menetelést szervezett a Don-kanyarban elesett magyar katonák emlékére a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés Megyei Szervezete. A két napos Doni Emléktúra Tótkomlósról indul, és több Békés megyei települést érintve tiszteleg a második világháborús hősi halottak előtt.

Hetvennégy évvel ezelőtt következett be a magyar történelem egyik legnagyobb háborús katasztrófája: a Don melletti csatavesztés. A 2. magyar hadsereg 117 ezer katonát veszített el a szibériai fagyban. Közel 7 ezer katona megfagyott, 40 ezer meghalt, és mintegy 70 ezer fogságba esett vagy eltűnt a II. világháború Keleti-frontján. Rájuk emlékeztek Tótkomlóson is pénteken.

–Nagyon sok tótkomlósi ember vonult be katonának. Javarésze kint harcolt Oroszországban, a Don-kanyarnál. Nagyon sokan ott pusztultak el. Ez az emlékmű 212 katona és 49 civilét, 49 olyan civilét, aki munkaszolgálatosok. – mondta el dr. Csontos Pál, tótkomlósi helytörténész.

A Doni Emléktúra országos programjához kapcsolódva először szervezi meg Békés megyében, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés Megyei Szervezete azt a tisztelgő menetelést, mellyel több megyei települést érintve tisztelegnek a második világháborús hősi halottak előtt.

–Úgy gondoljuk, hogy a doni hősöknek ezzel a meneteléssel emléket és tiszteletet állítunk. A Békés megyei elnökség tavalyi évben felvállalta azt, hogy Békés megye is csatlakozik a rendezvény sorozathoz, és idén megszerveztük Tótkomlós Orosháza közötti emléktúránkat. – tájékoztatott Nagy Zoltán nyugalmazott ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezetének elnöke.

A két napos, összesen harmincnégy kilométer hosszú, Doni Emléktúra Tótkomlósról indult pénteken. A tartalékosok háromsoros menetoszlopa – a régi hadiút nyomvonalát követve - Kardoskút érintésével szombat délutánra érkezik Orosházára.

FEL