Melyik Békés megyei városban drágább egy új lakás? Íme a megyei ingatlankörkép!

2020. szeptember 3. 06:14 | behir

Az elmúlt öt évben közel megduplázódott a Békés megyei ingatlanok négyzetméterára. A növekedés idén – a koronavírus-járvány miatt – megtorpanhat,

Békés megyében a lakóingatlanok áremelkedése már hosszú idő óta évről-évre tovább fokozódott. Úgy tűnik, hogy az idei év lesz a kivétel, bár a megyében tavaly júliushoz képest idén júliusban a lakóingatlanok átlag négyzetméterára még mindig 15-25 százalékkal drágult, ingatlantípustól függően – derül ki az ingatlannet.hu elemzéséből. Úgy tűnik, hogy a folytonos áremelkedés után sem számítanak drágának ezek az ingatlanok – főleg, ha a fővárosi árakhoz viszonyítjuk őket.

 

5 éves visszatekintés Békéscsaba ingatlanpiacán

Békéscsabán az átlagos négyzetméter árak elkerülték azt a vírust kísérő általános visszaesést, amelyet sokan vártak. Az országos tendencia is azt mutatja, hogy a családi házak átlagára még kis mértékben ugyan, de emelkedőben van, a lakásárak viszont inkább stagnálnak. Így jellemezhető Békéscsaba lakóingatlanainak árváltozása is az elmúlt egy évben.

Az elmúlt 5 év távlatában viszont már sokkal látványosabb az árkülönbség. 2015 júliusa és 2020 júliusa között 130 ezer Ft/m²-ről közel 180 ezer Ft/m²-re történő drágulás jellemezte a békéscsabai házakat. A lakások közül a téglaépítésűek ezen időszak alatt 90% körüli ármelkedésen mentek keresztül, melynek eredményeképpen idén júliusban 260 ezer Ft/m² volt az átlagáruk. A panelek átlag négyzetméter ára is közel ennyi, 270 ezer Ft/m² volt a nyár közepén, viszont ezen lakástípusok öt évvel ezelőtt 130 ezer Ft/m²-ről indultak, ami akkoriban a családi házak átlagárával egyezett meg.

 

Lakóingatlanok átlagárának változása Békéscsabán. Forrás: ingatlannet.hu

 

 

Mennyibe kerülnek más Békés megyei ingatlanok?

A megyében a székhelyhez képest Gyula ingatlanárai borsosabbak. A fürdővárosban a házak júliusi átlagára 230 ezer Ft/m², a téglalakásoké pedig 290 ezer Ft/m² volt. Vagyis Békéscsabától a gyulai családi házak mintegy 30%-kal, a téglalakások pedig 10%-kal voltak drágábbak.

Orosházán jóval kedvezőbb áron lehetett ingatlanhoz jutni. Itt a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 130 ezer forintba, míg a téglalakásoké 210 ezer forintba került. Békésen és Szarvason pedig még ennél is alacsonyabbak voltak az átlagárak. Egy békési házhoz átlag 110 ezer Ft/m²-ért lehetett hozzájutni, de a békési házak négyzetméterre bontott átlagára még a 100 ezer forintot sem érte el.

 

Lakóingatlanok átlagárai Békés megyében. Forrás: ingatlannet.hu

 

 
Akár 3x nagyobb lakást vehetünk vidéken egy fővárosi árából

Ugyanannyi pénzből sokkal tágasabb otthonra tehetünk szert vidéken, mint Budapesten. 20 millió forint a főváros legdrágább kerületeiben egy minigarzonra futja, míg a külső kerületekben két minigarzont vagy egy dupla akkora alapterületű lakást lehet vásárolni. A Budapest külső kerületeiben mutatkozó, jóval kedvezőbb átlag négyzetméter árak pedig körülbelül a legdrágább megyeszékhelyek átlagáraival egyeznek meg. Tehát érdemes többször is átgondolniuk a befektetőknek, hogy hol vesznek lakást, mert például amíg 20 millió forintból a pesti belvárosban egy 20-25 m² alapterületet kap az ember, addig Békéscsabán akár 100 m²-t – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

További programok »

Gazdaság

Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

Jövő júliustól lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására - hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.
12:18
FEL