Nemzetiségi ételek, kézműves termékek és hagyományőrző programok töltötték meg szombaton Békéscsaba főterét. A Békés Megyei Önkormányzat második alkalommal rendezte meg a Megyenapot, amely a helyi értékekre és hagyományokra hívta fel a figyelmet.
Medgyesi csörögefánk, magyardombegyházi kecskesajt, csabai kolbász és hortobágyi pásztorétel illata csalogatta ki szombaton a Szent István térre nem csak a békéscsabaiakat, hanem azokat is, akik a békési megyeszékhelyen jártak-keltek szombaton. De nem csak a gasztronómia kedvelői találhatták meg a kedvükre valót a csabai főtéren, hiszen - a teljesség igénye nélkül - a hímzőktől a quillingezőkig, a mézesektől a lekvárfőzőkig, a Körös-Maros Nemzeti Park szépségeitől a Gyulai Kutyás Agility Egyesület versenyzőiig Békés megye összes értéke egy helyre összpontosult.
A Békés Megyei Önkormányzat először 2016-ban hívta életre a rendezvényt. A szervezők hangsúlyozták: a tavalyi Megyenaphoz képest a rendezvény céljai nem változtak.
– Ezúttal is az volt a fontos, hogy megmutassuk a Békés megyeieknek és az ide érkezőknek azt, milyen kincsekkel és értékekkel rendelkezünk, mennyire gazdagok vagyunk hagyományokban. Egy olyan napot szerettünk volna létrehozni, amely a megyei összetartozás ünnepe – avatott be a részletekbe Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, hozzátéve: a tavalyi rendezvény visszajelzései pozitívak voltak, ezúttal pedig annyi kiállító jelentkezett, hogy volt, akit helyszűke miatt vissza kellett utasítani. Éppen ezért jövőre bővíteni szeretnék a Megyenapot – tájékoztatott az elnök.
– A Megyenap az értékekre épül, amely a Kárpát-medencei magyarok számára a család. A mi nagy családunk nem ér véget innen harminc kilométerre, az országhatárnál, hiszen nemzetben gondolkodunk – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere a megnyitó alkalmával. Török László Arany János születésének 200-ik évfordulójára is emlékeztetett, rámutatva arra, hogy a költőóriás olyan értéket teremtett, amely bárhol megállja a helyét a világban.