Megújul a Lencsési városrész közlekedése.

2016. december 7. 11:09 | behir.hu

Útfelújítás, kerékpár- és gyalogút fejlesztés, kerékpársáv kialakítása, buszöböl korszerűsítés. Ezek szerepelnek abban a tervben, amire 250 millió forintot nyert Békéscsaba a Terület- és Településfejlesztési Operatív programban. A támogatást önerő nélkül kapja meg a város.

A munkába járás elősegítését célozza az a fejlesztés, amire az idei TOP-os pályázatok közül utolsóként született meg a támogatói döntés. A 250 milliós fejlesztésből a Lencsési városrész közlekedése újul meg.

Korszerűsítik a Bánát utca és a Vozárik, valamint a Szemere utca útburkolatának teljes felületét, kijavítják a meghibásodott helyeken a szegélyeket és új egységes aszfaltburkolatot kap a teljes felület. Felújítják a közösségi közlekedés érintett megállóit, a Bánát és a Vozárik utcában. A buszöblök aszfalt burkolatát bazaltbeton váltja fel, valamint akadálymentesítik a peronokat. A kerékpáros forgalom biztonságosabbá tétele érdekében egyesített gyalog- és kerékpárút épül a Bánát utcában, a Corvin utca és Csányi utca közötti szakaszon (a MÁV sportpálya felől). A Csányi, az Arany János és a Szemere utcákban pedig a biztonságos kerékpározást elősegítő kerékpársávot jelölnek ki. Emiatt hat méteresre szélesítik a Csányi utcának a Bánát utca és Arany János utca közötti szakaszát és az Arany János utca teljes útburkolatát. A Corvin utca – Bánát utca csomópontba jelzőlámpa telepítésével és új gyalogátkelőhelyek kijelölésével válik biztonságosabbá a közlekedés.

A Tessedik Sámuel utca, a Vozárik utca és a Temető sor közötti szakaszon a meglévő útburkolaton kerékpárnyom lesz kijelölve, amely szintén a két keréken közlekedőket védi.

Egyedül a MÁV pálya felőli részen, a Csányi utca és Corvin utca közötti szakaszon különül majd el a kerékpár és autóforgalom. Itt 2,25 méterre szélesített, egyesített kerékpár- és gyalogutat alakítanak ki. A szakemberek hangsúlyozták, Békéscsaba a megyei jogú városok körében az elsők között nyújtotta be sikeresen pályázatait a TOP-forrásokra. Hozzátették, a jól előkészített anyagoknak köszönhető a gyors elbírálás is, miután hiánypótlásra a 18 projekt közül egyetlen esetben sem volt szükség. Az elnyer pályázatok összesen 6,5 milliárd forintnyi támogatást jelentenek a városnak.

A most odaítélt negyedmilliárd forintról várhatóan még december 15-e előtt aláírják a támogatói szerződést. A közbeszerzési eljárás a tervek szerint márciusban zárul, így a kivitelezés 2018 vége előtt befejeződhet - remélik a szakemberek.

 

További programok »

FEL