Megszűnik az Alföld IC

2016. június 12. 16:04 | Zsíros András

Június 18-án lép életbe az új vasúti menetrend, ami a régióban 12 személyvonat és a belföldi InterCity-szolgáltatás megszűnését tartalmazza. A módosítások mégis hozhatnak javulást a Viharsarok vasútja szerint.

A vasúti információs portál a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza fővonalon megszűnő személyvonatokkal kapcsolatban megkereste a MÁV-START Zrt-t, akik a változásokat azzal a lakossági kérésael indokolták, hogy a távolsági vonatok Murony állomáson is álljanak meg. „A 120 sz. vonalon a pályafelújításban közvetlenül érintett Mezőtúr – Békéscsaba vonalszakaszon az átépítési munkálatok befejeződtek, melyeknek kedvező eredményeként a menetidő is rövidült. Ezt a menetidő nyereséget felhasználva kerültek kiváltásra az itt közlekedő – vizsgálataink szerint többnyire alacsony kihasználással közlekedő – személyvonatok a távolsági vonatok többlet megállásaival. Mindemellett az Utasaink által preferált, frekventált időszakokban közlekedő, alapvetően a hivatásforgalmi igényeket kiszolgáló személyvonatok továbbra is közlekednek. Mezőtúr – Lőkösháza között a közbenső állomásokat is kiszolgáló távolsági vonatok természetesen gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek lesznek a regionális forgalomban utazók számára. Az utazóközönség előzetes tájékoztatásának biztosítása érdekében a konkrét menetrendi változásokat a MÁV-csoport honlapján közzétettük” – áll a vasúttársaság közleményében.

A pályafelújítás következtében elérhető nagyobb sebesség tehát a távolsági vonalokon nem lerövidülő menetidőként, hanem további megállók beiktatásával jelenik meg az új menetrendben. Így az érintett településekről is óránként lehet Budapest irányába, illetve onnan vissza utazni. A portál megemlíti, hogy a megyeszékhely és a főváros közötti két és fél órás menetidő a több megálló ellenére mindössze egyetlen perccel növekszik meg.

Sokkal szembetűnőbb változás lesz, hogy eltűnnek az Alföld, Békés, Csanád, Viharsarok vonatnevek. Ezzel ez lesz az ország egyetlen vasútvonala, ahol megszűnik a belföldi InterCity-szolgáltatás, csak a nemzetközi vonatok fognak klímás IC kocsikat továbbítani – olvasható a weboldalon.

A további változások itt olvashatók.

FEL