Megszűnik a Médiakutató

2017. január 5. 15:50 | Laczkó Viktória

Az utolsó Médiakutató az év elején jelenik meg egy összevont dupla számmal, majd megszűnik - írja a kreativ.hu. A negyedévente megjelenő médiatudományi folyóirat 2000-ben indult, főszerkesztője tavaly nyárig az alapító, Bajomi-Lázár Péter volt. Új főszerkesztőt akkor nem választottak, a szerkesztési feladatokat a 11 tagú szerkesztőbizottság megosztotta.

- Egy ilyen lap fenntartása pénzbe kerül, a pénz pedig elfogyott – fogalmazta meg először röviden Bajomi-Lázár Péter. 

A fenntartási költségek évente átlagosan 5 millió forintot tettek ki. A folyóiratot a Médiakutató Alapítvány mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara, illetve a Brand Content Kft. adja ki, a fenntartási költségeket egyrészt az előfizetések fedezték, másrészt a BGE is támogatta a kiadást.

A korábbi években a támogatók között cégek is voltak (Coca-Cola, Pannon GSM, Antenna Hungária), illetve állami pályázatokon is nyert az alapítvány pénzt. Utóbbi kapcsán Bajomi-Lázár Péter elmondta, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) idejében az ilyen, szakmai munkát támogató pályázatokon is sikeresen indultak, de miután 2010-ben az ORTT-t összevonták a Nemzeti Hírközlési Hatósággal és megszületett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ezek a pályázatok megszűntek. A NMHH a lépéssel egy időben saját hatáskörébe vonta a médiás szakkönyv- és folyóiratkiadást, másoknak ilyen munkákra nem ad pénzt. Saját kiadványuk, az In Medias Res (Folyóirat a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról alcímmel) 2012-ben debütált.

 

A Médiakutató online élete

A Médiakutató archívuma egy ideig még biztosan elérhető online a kreativ szerint. Az oldal szeptembertől májusig a legnépszerűbb, ergo jellemzően felsőoktatási intézmények hallgatói kattintanak ide, az egyedi látogatóinak száma átlagosan napi 500 fő. Kizárólag online viszont nem fog továbbélni a folyóirat, ettől a szerzői elhatárolódnak - mondta még el Bajomi-Lázár.

A nyilvánosság normatív kérdései mellett az újságírás gyakorlati kérdéseivel akartak a folyóirat indításakor az alapítók foglalkozni, ez a küldetés Bajomi-Lázár Péter szerint teljesült: "Korábban ebben témakörben ilyen tudományos folyóirat nem volt, azzal, hogy most finanszírozási okok miatt a lap nem tud tovább működni, lényegében az egyetlen hazai, nyomtatásban is megjelenő független médiatudományi folyóirat szűnik meg". 

FEL