Megörökölték az ország legismertebb gólyájának, Bárónak a fészkét

2019. április 6. 14:17 | behir

Túlzás nélkül az ország egyik legismertebb fehér gólyája volt az Őrhalomban fészkelő Báró. Idén tavasszal nem érkezett meg, amint azt már szeptember óta sejteni lehetett, néhai Báróként él tovább az emlékezetünkben. Viszont a magas téglakéményre épült fészek, úgy tűnik, nem marad lakatlan - írja a Nógrád megyei hírportál.

A jeladóval ellátott fehér gólyák nagy része arról a településről kapta a nevét, ahol kibújt a tojásból, vagy valamilyen jellegzetességet vettek észre rajta a szakemberek. Azt, hogy a néhai Báró miért is lett Báró, Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei helyi csoportjának elnöke mondta el lapunknak. Eszerint az őrhalmi iskola kastély volt régen, a helyiek úgy emlegetik ma is, hogy „a báró és a báróné” lakott benne. Innen jött az ötlet, hogy a kéményén költő madár elegáns, főnemesi rangot és nevet kapjon.

– Báró élete során a legkorábban érkező fehér gólyák közé tartozott, egyes években már február végén megérkezett az iskolai kazánház kéményére épített fészekbe – mondta Papp Ferenc. – Miután jeladót kapott, az is kiderült, hogy miért érkezik olyan korán. Csak Izraelig vonult, ott töltötte a telet, nem vállalta az akár Afrika déli részéig is vezető vándorutat. Sajnos, tavaly nem sokkal a sikeres vonulás után elvesztettük a kapcsolatot a jeladójával. Nem tudjuk, hogy mi történt, szeptember 9-ig arról a szeméttelepről, víztározótól és ligetből jöttek a jelek, ahol korábban is töltötte a teleket.

A szakember hozzátette: szeptember közepétől már csak a ligetből érkeztek a jelek, egy 50–60 méteres körzetből. Mivel a jeladójával korábban is volt gond, adatkimaradás, lehetnek rosszak az időjárási körülmények is, ezért egy darabig még élt a remény, hogy Báró nem pusztult el. Aztán a jelek elmaradtak…

Papp Ferenc kifejtette: ezek után már biztosra lehetett venni, hogy a tíz évesnél biztosan idősebb, tehát öreg madárnak számító Báró már nem tér haza többé az iskola kéményére. Március utolsó napjaiban azonban felbukkantak utódai, az új Báró és Báróné!

A szakemberek előtt a fészek új tulajdonosai sem ismeretlenek erről idekattintva, a teljes cikkből tudhat meg többet.

Forrás: nool.hu

FEL