Megnyitották a 15. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep zárókiállítását

2019. július 28. 18:58 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A 15. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep alkotóinak különböző stílusú műveiből nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban pénteken. A 11 művész 22 alkotását felvonultató tárlat szeptember közepéig látogatható.

A  Békéstáji Művészeti Társaság öt tagja mellett összesen hat külföldi – három szlovákiai, két lengyelországi és egy romániai –  vendég dolgozott művésztelepen az elmúlt héten. Néhány napja a békéscsabai fő téren találkozhott a lakosság a művésztelep alkotóival, ahogy arról korábban beszámoltunk. A rendezvény zárásaként, pedig a képzőművészek két-két alkotását mutatták be a nagyközönségnek.

– A tábor különlegessége, hogy nincs kötelező tematikája, így minden művész a saját komfotzónáján belül alkothat, mégis a közösen eltöltött idő, egymás munkáinak megismerése inspirálja őket a folyamatos változásra. Az a célunk, hogy itt Békéscsabán jól érezzék magukat a vendégeink, mert így visszavágynak. Nagyon jó hangulatban telt el idén is a tábor. Ismét nagyon érdekes volt látni a képek születését, a munka folyamatát – összegzett Gnandt János, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke.

A Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók Termében rendezték be az idei zárókiállítást. Az esemény házigazdája Ando György múzeumigazgató volt, a tárlatot pedig az intézmény művészettörténésze Gyarmati Gabriella nyitotta meg.

– Az ember vágyik arra, hogy meglepjék. Szeretjük azt, hogy ha meglepnek bennünket. A külföldi, fiatal művészek körében találkozunk, más – talán a korábbiakban nem szerepeltetett megoldásokkal. A művésztelepre ellátogatva megéreztem azt, hogy az ilyen újdonságok, ilyen újítások, ötletek, a kreativitás efajta megnyilvánulása és az ilyen formabontó megoldások adják ennek a művésztelep erejét, és bizotsítják a jövőjét – mondta el Gyarmati Gabriella, a tárlat koordinátoraként.

A hagyományok szerint a fő téren készült alkotásokat a városnak, pontosabban a békéscsabai önkormányzatnak ajánlják fel, emellett a külföldi művészek között voltak olyanok, akik további képeket is adományoztak. A Munkácsy Mihály Múzeumot is meglepték egy 2012-ben, Békéscsabán készült festménnyel, amelynek "Magyar rapszódia" a címe.

A tárlatot szeptember 15-ig a békéscsabai múzeum nyitva tartási idejében a Honfoglalók Termében láthatják az érdeklődők. 

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Újabb mestermunkák a turisztikai főpályaudvar várójában

Ezúttal Ollók és egyéb vágóeszközök címmel, egy pazar kiállítás várja csütörtök délelőttől az érdeklődőket a turisztikai főpályaudvaron, Békéscsabán. A tárlatnyitón bebizonyosodott, az olló névre hallgató, némileg egyszerű kis mindennapos kellék, mennyire is lételeme létezésünknek: a köldökzsinórtól a temetésig ott lapul a közelünkben.
16:05
FEL