Kontinuitás – megnyílt Klimó Károly kiállítása a Munkácsyban

2023. november 10. 09:40 | Csiffáry Zsuzsanna

Megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb kiállítása a Pátkai Ervin és a Kolozsvári–Tevan teremben! Klimó Károly Munkácsy Mihály- és Herder-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze mutatja be alkotásait legújabb tárlatán, amelyet 2024. február 16-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Munkácsy Mihály Múzeum 2013-ban indította el sorozatát, amelyben Békéscsabához kötődő vagy a városból elszármazott művészek, valamint kutatók és feltalálók munkáiból rendez tárlatokat. 

– Az „Ami csabai…” című kiadvány- és kiállítássorozatban olyanokat mutatunk be a múzeumban, akiket jobban ismernek a nagyvilágban, mint Békéscsabán, szeretnénk mélyíteni az emberek tudását. Célunk ezzel a sorozattal, hogy közelebb hozzuk a művészeket és a képzőművészetüket mindenkihez – hangsúlyozta Gyarmati Gabriella, a kiállítás kurátora, az intézmény művészettörténésze. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Ezúttal a Munkácsy Mihály- és Herder-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjjal elismert Klimó Károly mutatkozik be a múzeumban. Az alkotó kiemelte, hogy művészetében a kezdeti realisztikusabb formai megvalósítást felváltotta az absztrahálás, egyfajta látványos tömörítés, a figurális ábrázolás leegyszerűsítése. 

– Ez a kiállítás egy nagyon fontos állomás számomra. Egész életemben egyfajta elgondolás, téma vezérelt. Ez alapvetően a tűzzel függ össze, ami a változás, a szépség és a bonyolultság szinonímája – fogalmazott.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A kiállítás megnyitón Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Hajdú István, a Balkon című folyóirat főszerkesztője nyitotta meg a tárlatot. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, az acb galéria, Gerő László, Korda Péter, Nádor András, Szabó Vilmos és Tóth Árpád műtárgykölcsönzéssel támogatta a kiállítás létrejöttét. A megnyitót Szives Márton, Pro Arte aranyéremmel kitüntetett ütőhangszeres művész előadása színesítette. 

A Pátkai Ervin és a Kolozsvári–Tevan teremben látható kiállítást 2024. február 16-ig láthatják az érdeklődők.

Galéria

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL