Megnyílt a 70+70+75+77 a Munkácsy Mihály Múzeumban

2022. május 5. 18:59 | Csiffáry Zsuzsanna

70+70+75+77 címmel nyílt meg Csuta György, Szeverényi Mihály, Várkonyi János és Mészáros Sándor közös kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön. A tárlaton a négy békéscsabai alkotó képei négy külön teremben láthatóak.

Kortárs helyi alkotók, Csuta György, Szeverényi Mihály, Várkonyi János és Mészáros Sándor festőművészek május 5-én, csütörtökön 17 órakor tárták közönségük elé műveiket. A kiállítás abban különbözik más tárlatoktól, hogy az alkotók külön termekben mutatják be vizuális világukat a látogatóknak. 

A rendezvényen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta beszédében, hogy fontos az önfeledt ünneplés, mégpedig a négy művész és alkotásaik köszöntése. 

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel mind a négy művészt nagyon jól ismerhetjük. Mind egyéniségként, mind pedig a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaiként, több évtizedes munkásságukkal tisztában vagyunk, figyelemmel kísérjük  – fogalmazott a városvezető. 

 

 

Mészáros Sándor munkáit a Kolozsváry-Tevan teremben láthatják a művészetkedvelők. Az alkotó művészetében találkozunk karakterképekkel, ugyanakkor az Ukrajnában zajló hábúrra is reagált képein. A "Quo Vadis - Hová mész" című képét még a háború kitörése napján megfestette. 

– Az jutott eszembe, hogy a háború, mindig egy reménytelen helyzetet teremt, hiszen se előre, se hátra nem mozdít. Ugyanakkor az is a fejembe ötlött, amikor Péter apostol ment az utcán és Jézus megkérdezte tőle, hogy hová mész? És bárhova mehetett volna, de visszament Rómába, ahol aztán keresztre feszítették. Ez ugrott be nekem, és egy olyan figurát próbáltam megfesteni fejből, hogy előre se tud menni, illetve hátra se tud menni, mivel mindenhol ég minden, és egy kistáskával a kezében elgondolkodik, hogy hová menjen – avatott be a kép megszületésének hátterébe Mészáros Sándor. 

Mészáros_Sándor alkotása- Hová_mész?

Várkonyi János festőművész képeit a Rell Lajos terem I.-ben állították ki. Az alkotó stábunknak elmondta, hogy szeretettel és hálával adózik szüleinek, legfőképpen édesapjának, aki támogatta a pályáján, és azt javasolta neki, hogy az Istentől kapott tehetséget alázattal, kitartással és szerénységgel kezelje. 

Szeverényi Mihály festészetében elmondása szerint meghatározó a transzcendencia, képein az örök létezést boncolgatja. Munkáit az összkiállításon a Rell Lajos terem II.-ben láthatják majd egy hónapig az érdeklődők.

Csuta György munkáinak a Zsilinszky terem adott otthont, a művész ismertette, hogy a Zsilinszkyt ábrázoló képét az intézménynek adományozza. 

A 70+70+75+77 című kiállítás május 29-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum termeiben. 

Galéria

 

 

 

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL