Meglepte vevőkörét, őt meg a rendőrök – Varázscigivel bukott le a sarkadi díler

2024. május 16. 13:47 | behir.hu

Kábítószer-kereskedelem bűntette és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 29 éves büntetlen előéletű sarkadi férfival szemben, aki huzamosabb időn át különféle kábítószereket és pszichotróp anyagokat értékesített vevőkörének. Bűnsegédlet miatt került sor vádemelésre egy 21 éves büntetett előéletű sarkadi férfival szemben is, aki segített a másik férfinak „varázsdohányt” előállítani.

A 29 éves férfi 2020. évtől kezdődően – 2023. október 14-én történt őrizetbe vételéig – rendszeres haszonszerzés végett nagyobb mennyiségben kábítószernek és új pszichoaktív anyagnak minősülő szert vásárolt az eljárás során ismeretlenül maradt személytől, melyet ezt követően az otthonában kisebb adagokra kicsomagolt. A kicsomagolt adagokat anyagi haszonszerzés végett továbbértékesítette a vevői körének, legalább 10 sarkadi férfinak, köztük a 21 éves terheltnek is. A férfi ily módon kannabiszt és mefedron tartalmú kábítószert, valamint „kristály” és „varázsdohány” elnevezésű új pszichoaktív anyagokat értékesített, amely tevékenységből legalább 4.600.000.-Ft bevételt ért el.

A 21 éves férfi a másik férfi kérésére, annak lakóhelyén legalább 3 alkalommal segítséget nyújtott az új pszichoaktív anyag értékesítésében oly módon, hogy a bűntársa által beszerzett új pszichoaktív anyagot tartalmazó szert acetonban feloldotta, a fogyasztásra „megfelelő” erősségben dohánnyal összekeverte, hígította, majd annak egy részét – kipróbálás végett – cigarettahüvelybe töltötte. A 29 éves férfi a másik terhelt által előállított anyagot (az ún. „varázsdohányt”) az előzőekben részletezett vásárlókörének értékesítette.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a 29 éves férfi letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn. Indítványt tett továbbá az ügyészség arra, hogy a bíróság ezt a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint 4.600.000.-Ft erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, illetőleg kötelezze őt az eljárás során felmerült, több mint 900.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. A járási ügyészség indítványa a másik férfival szemben elzárás büntetés kiszabására irányul és arra, hogy az ő vonatkozásában felmerült, közel 160.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget ő is fizesse meg.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

Adathalász sms-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken - hívta fel a figyelmet a szolgáltató szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
15:00
FEL