Meglepetés tanulmánykötet Erdész Ádám tiszteletére

2017. április 16. 16:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

 

Egy egész város fogott össze azért, hogy a könyv és annak bemutatója is meglepetés legyen a levéltár-igazgatónak.

Hatalmas tapssal köszöntötték a meglepett ünnepeltet, a tiszteletére rendezett könyvbemutatón. A hazai levéltárakban ugyanis hagyomány, hogy a 60. születésnapjukon kötettel köszönti a szakma a kollégákat.

– Próbáltunk nagy titokban dolgozni és konspiráltunk. A kollégákat, akiket felkérünk, megkértük arra, hogy tartsák titokban a könyvbemutatót – árulta el Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

A meglepetés-kötetbe az ország elismert levéltárosai és történészeit írtak tanulmányokat Erdész Ádám tiszteletére. 25 szerző 26 értekezése kapott helyet az EÁrchívum című ünnepi kiadványban.

– Azért fontosak ezek az alkalmak a számunkra, mert ilyenkor meg tudjuk mutatni, hogy a levéltáros kollégák és a levéltárat használó történészek mennyi új publikációt és tudományos eredményt tudnak felmutatni. Azért is volt fontos, hogy Erdész Ádám 60. születésnapjára készüljön egy tanulmánykötet, mert Magyarország tudományos történetében, a történetírás tudományban és a helytörténet írásban különösen jelentős szerepet tölt be – emelte ki Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

 

 

Még a polgármester is részt vett a meglepetésben

A tanulmánykötetet Erdész Ádám közvetlen kollégái Sáfár Gyula és Héjja Julianna szerkesztette. A meglepetés megszervezésébe még Gyula város polgármesterét is bevonták. A leváltár-igazgató ugyanis úgy tudta, hogy Görgényi Ernőhöz érkezik megbeszélésre, aki ajándékkal is készült az alkalomra. A városvezető ezt úgy jellemezte: az ajándék kifejezi azt a kapcsolatot, amely a város és Erdész Ádám között az elmúlt évtizedekben kifejlődött. Ez nem más, mint egy Erkel Ferencet ábrázoló büszt.

Hazánk legtávolabbi levéltáraiból is érkeztek szakemberek az eseményre.

– Ez a legnagyobb dolog, amit kaphat valaki. Egy olyan ajándék, amelyben 25 kolléga írása jelenik meg. Leülni a papír elé, kutatni, szerkeszteni, valakit megajándékozni az időnkkel, a munkánkkal: ez nagyon-nagy dolog. Ha megnézzük azt a névsort, akik a kötetbe publikáltak, az szabályosan imponáló számomra – hangsúlyozta Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója.

Az ünnepelt azt is elárulta: a titoktartás tökéletes volt, meg is lepődött azon, hogy arról az eseményről, amelyről ennyi ember tudott, nem szivárgott ki egyetlen információ sem.

További programok »

FEL