Meglepetés partit szervezett a szlovákság a hatvanéves Lászik Mihálynak

Igen csak meglepődött Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke, amikor szombaton dél tájban, a beharangozott megbeszélés helyett ünneplők gyűrűjében találta magát.

Igen csak meglepődött Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke, amikor szombaton dél tájban, a beharangozott megbeszélés helyett ünneplők gyűrűjében találta magát. A szlovákság helyi és országos képviselői, valamint barátai és jó ismerősei jöttek össze Békéscsabán, a Szlovák Tájház Áchim termében, hogy hatvanadik születésnapján köszöntsék őt.

– Régóta ismerem Lászik Mihályt, hajdan a tanítványa is voltam, igaz, csak egy évig. 1979-ben érkezett a szlovák iskolába filozófia szakos tanárként. Nagyon kedvelt volt a diákok körében már akkor is, színes egyéniségű, nagy tudású emberként. Az elmúlt évtizedek alatt olyan elkötelezett, hiteles, szlovák embert ismertem meg benne, aki rendkívül harmonikusan éli meg a szlovákságát. Mindig oda kell figyelni a meglátásaira, a nézeteire és arra, ahogyan a folyamatokat, a körülötte zajló történéseket értelmezi – mondta Pecsenya Edit, a szlovák iskola igazgatója, amíg várakoztunk.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke is részese volt a meglepetés partinak. Az ő feladata volt, hogy szombaton, a déli órákban a tájházba csalogassa Lászik Mihályt. A küldetés sikerült, az ünnepelt mit sem sejtve érkezett az Áchim terembe, ahol először a pedagógus, filozófus, szívvel-lélekkel szlovák ember életútját ismertették. Lászik Mihály tótkomlósi, szlovák, paraszti szülők első gyermekeként született. Szlovák iskolákba járt, Szlovákiában végezte el az egyetemet. Lényegében egész életét a szlovákságnak szentelte: a magyarországi szlovákság felemelkedéséért, megmaradásáért munkálkodott és munkálkodik ma is, tankönyvszerzőként, tanárként és szervezetek vezetőjeként.

Igor Furdík főkonzul a bensőséges hangulatú kis ünnepségen kiemelte: ahhoz, hogy valaki Szlovákián kívül ennyire megélje a szlovákságát, duplán kell dolgoznia. Lászik Mihály tevékenysége e tekintetben is példa értékű.

– Lászik Mihály személye, szinte egész élete a szlovákság körül forog. Ján Varšonak, a Határon Túli Szlovákok Hivatala elnökének javasoltam, hogy ennek elismeréseként a szlovákság érdekében végzett munkájáért kitüntetést kapjon – mondta a főkonzul, majd életművéért egy dicsérő oklevelet és egy emlékérmet nyújtott át az ünnepeltnek.

Krajcsovics Hajnalka a helyi szlovák önkormányzat nevében adott személyre szóló ajándékot Lászik Mihálynak, akit még kolbásztortával is megleptek, hiszen egyesek szerint köztudott, hogy a „legjobb sütemény a kolbász”.

– Ilyen kellemes meglepetésben talán még soha életemben nem volt részem. Semmit sem tudtam arról, ami itt készült. Boldogsággal tölt el, hogy a főkonzul úr és az elnök asszony is köszöntött, és hogy itt vannak a kollégáim, barátaim, tanítványaim is, akik emlékezetessé tették számomra a hatvanadik születésnapot. Ha belegondol az ember, nem kellemes tudomásul venni, hogy az idő rohan, viszont pozitívum, hogy közben az élet gazdagodik. Az én életemet ma is olyan alapok határozzák meg, mint a származásom, szlovák családi környezetem, a földművelés szeretete, a tanítás szeretete, és az, hogy segítsem nemzetiségem szerveződéseit, mint a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke, mint a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője, de például az országos szlovák önkormányzat munkájából is kiveszem a részem. Mert szlováknak születtem, és mert mindig is szlovák maradok – jegyezte meg a hatvanadik születésnapját ünneplő Lászik Mihály.

Megosztás:

Címke: , , ,