Megkezdte működését a gyulai Airbus gyár melletti felületkezelő üzem

2023. november 29. 19:22 | Vincze Attila

Szerdán hivatalosan is elindult az együttműködés az Airbus Helicopters Hungary és Satys PSP Hungary között Gyulán. A kollaboráció jegyében a helikopter-alkatrészgyárban készülő komponensek felületkezelését ezentúl a francia gyártó partnerének helyi üzemében végzik.

A program az Airbus Helicopters Hungary telephelyén egy rövid bejárással kezdődött, ahol többek között bemutatták a gyárban készülő alkatrészek egy részét is. Ezt követően a szomszédos területen épült felületkezelő üzemben folytatódott az esemény.

Benoit Klein, az Airbus Helicopters dinamikus alkatrészeket gyártó és összeszerelő központjának vezetője elmondta, hogy a minősítéseket követően egy szoros és hosszútávú együttműködést alakítottak ki a Satys PSP Hungary-vel, megfelelve a repülőgépipar szigorú követelményeinek.

Gyula polgármestere arról beszélt, hogy éppen öt esztendeje látogatott a városba az Airbus Helicopters első delegációja, mely tárgyalások akkor még titkokban zajlottak, hiszen több település is versenyben volt a gyárért. Görgényi Ernő kiemelte, hogy az eredeti koncepció értelmében a legyártott helikopter-alkatrészek a szomszédos üzemben kapják meg azt a speciális felületkezelést, ami biztosítja azok tartósságát és használhatóságát. 

– Az Airbus vezetése Gyulát Közép-Európa egyik legkomolyabb légijármű-ipari központjává szeretné fejleszteni, ez az együttműködés is ezt szolgálja, hiszen most már nem a Satys franciaországi gyárába szállítják el a gyulai alkatrészeket, hanem itt a szomszédban végzik el a felületkezelést, így elmondhatjuk, hogy ezentúl teljes egészében Gyulán készülnek azok a fontos alkatrészek, amelyeket innen Franciaországba szállítanak és beépítenek az Airbus helikoptereibe – fogalmazott. 

Olivier Malherbe, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy most kezdődik el az az ipari együttműködés, ami az Airbuson és a Satyson túl még számos szereplőt foglal magában: Gyula városát, a Békéscsabai és Gyulai Szakképzési Centrumot, a toborzó cégeket, valamint az ipari partnereket.

A Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a beruházás már régebben elkészült, a gyártósor is állt, csak a minőségügyi jóváhagyás hiányzott az Airbus részéről, ezt a napokban kapták meg a cégtől. Kiss Attila hozzátette: a tesztek lezárultak, a technológia működik, az alkatrészek jó minőségűek, így most már indulhat az éles üzem.

– A szomszédos Airbus gyár tulajdonképpen egy forgácsoló üzem, ott állítják elő forgácsolással az alkatrészeket, a Satys pedig egy felületkezelő, bevonatoló üzem, ahol kadmium-, illetve foszfátbevonatot vagy -festést rakunk a különböző alkatrészekre a kopásállóság és korrózióvédelem érdekében, ezáltal növelve a legyártott komponensek minőségét – részletezte. 

Az Airbus és a Satys üzemeibe folyamatos a munkaerőfelvétel, a tervek szerint 2024 év végére összesen 250 munkavállaló dolgozik majd a két telephelyen. 

 

Galéria

További programok »

Gyula

Parasport délelőtt Gyulán

Sportdélelőttöt rendeztek a magyar parasport napja alkalmából a gyulai Prohászka Zsolt Tornacsarnokban. A rendezvényen a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani tagintézmény tanulói ismerkedhettek meg a parasportokkal.
2024. február 21. 14:00
FEL