Megkezdődtek a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjai

2019. szeptember 27. 08:11 | Hidvégi Dávid

Hétfő óta Békés megyében is várják a Múzeumok Őszi Fesztiválja iránt érdeklődőket, többek közt a gyulai Ladics-házban és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

A gyulai Ladics-ház 1802-ben épült, amelyet Czigler Antal tervezett. Az építész eredetileg kastélytervező volt, így a polgárság emblematikus épületén feljegyezhetőek az arra hasonlító vonások, ilyen például a központi fűtés kialakítása. A Ladics család egykori otthonában a tárlatvezetés mellett vetélkedőket is rendeznek. Kovács Attila tárlatvezető hírportálunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy a vetélkedőn résztvevők a hasznos ismeretek mellett ajándékokban is részesülnek.

– A Ladics-ház számtalan érdekességet, titkot rejt, a vetélkedőkön és az ismeretterjesztő előadásokon túl a látogatók az eddig elzárt helyiségekkel, szobákkal, udvari részekkel és titkos kincsekkel is megismerkedhetnek – mondta a Kovács Attila

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban folyamatos programsorozattal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. Nagy Anikó, a múzeum közművelődési munkatársa arról tájékoztatott, hogy a hatodik magyar-román határ menti konferenciát is itt tartják, melynek témája a képzőművészet, azon belül Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója lesz. A konferencián a Békés megyei muzeális intézmények és a határmenti múzeumok (Arad, Nagyvárad, Temesvár) neves muzeológusai vesznek részt. 

– Az a tapasztalatuk, hogy ebben az időszakban nagy az érdeklődés az iskolák részéről. Olyan tematikus előadásaink, rendhagyó múzeumpedagógiai óráink vannak, amelyekkel a gyerekeket várjuk. Idén ilyen a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó előadás, illetve a második világháború nyolcvanadik évfordulójára rendezett rendhagyó interaktív program – fogalmazott a múzeum közművelődési munkatársa.

A rendezvénysorozat iránt számos oktatási intézmény érdeklődik, így a diákok a tananyagon kívül is hasznos ismereteket szerezhetnek, megismerkedhetnek a helyi értékekkel.

További programok »

FEL