Megkezdődött a túzokdürgés

2022. március 31. 18:45 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén megkezdődött a túzokdürgés időszaka. A kakasok látványos násztáncának megfigyelése különleges élményt jelenthet a természetszerető emberek számára.

Dévaványa térségében több mint ötszáz túzok él. Idén a szokásosnál kicsit később, csak március 20-25. között figyelték meg az első, teljes dürgéseket. A kakasok kisebb csapatai részben már korábban is produkáltak nászviselkedést, de a teljes dürgéshez a torokzacskó felfújásának fázisa még hiányzott.

Március végén már folyamatosan érkeztek a kakasok a tradicionális dürgőhelyekre. Általában ugyanazokat a területeket használják, de ha valahol például új lucernavetés jelenik meg, oda szívesen átköltöznek. Egyelőre jellemzően 10-30 egyedből álló csapatokban mozognak, de láttak már 62 példányos csapatot is. A tojók még önálló csapatokban vannak, de már a dürgőhelyek közelében, tehát hamarosan megkezdődik a párzási időszak.

A túzokdürgéshez nyugalmas, háborítatlan helyekre van szükség, erre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területei kiválóan alkalmasak. A násztáncot járó kakasok és a hozzájuk érkező tojók nyugalmát legfeljebb egy időnként megjelenő rétisas vagy parlagi sas zavarhatja meg, ilyenkor a túzokcsapatok gyorsan szétugranak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága lehetőséget biztosít a látogatóknak a túzokdürgés megfigyelésére. Az előre bejelentkező érdeklődőknek igény szerint gépkocsis területbejárást vagy gyalogos szakvezetést ajánlunk természetvédelmi őr kíséretével. A szakvezetés során a vendégek eredeti élőhelyükön figyelhetik meg a dürgő túzokokat. A bejelentkezéseket a +36-30/687-0814-es telefonszámon várják.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Néhány órára tudósok voltak a gyerekek az MCC nyílt napján

Már egészen fiatal korban megmutatkozhat, ha valaki tehetséges. A Mathias Corvinus Collegium szeptemberben újra elindítja a Fiatal Tehetség Programját, melyre a nyílt napjukon toboroztak gyerekeket. Kedden az elsősegélynyújtás, a robotika, a kísérletek, az idegen nyelvek és a média világába is betekinthettek az érdeklődő gyermekek.
16:22
FEL