A túzokkakasok már felöltötték díszes nászruhájukat

2022. február 21. 14:34 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokkakasok már nászruhába öltöztek, készülődnek a március végén, április elején kezdődő dürgésre

A túzokkakasok minden évben kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok téli, részleges vedlése a nászidőszakkal, az úgynevezett túzokdürgéssel függ össze. Gondosan felkészülnek, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat. Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

A dürgési és a párzási időszak végeztével a kakasok levetik nászruhájukat, elhullajtják bajusztollaikat és díszes nyaktollaikat, s a tojókkal együtt teljes vedlésen esnek át.

Érdekesség, hogy a túzokok alsó tollazatának tövét rózsaszín, tollpúder-szerű képződmény (profin-származék) borítja, ami napfény hatására szürke színűre változik. Sok más madárfajjal ellentétben a túzok nem rendelkezik fartőmiriggyel, amivel zsírozhatná, s ezáltal vízhatlanná tehetné tollait. Ő más módszert alkalmaz: folyamatosan tollászkodik, s az apró kis szaruk szétropogtatásával képződő „púderrel” keni be tollazatát, ettől lesz vízhatlan - írja a Körös-Maros Nemzeti Park

Fotó: Czifrák Gábor/Körös-Maros Nemzeti Park

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL