Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. szeptember 10. 14:30 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizenhetedik száma.

A Modern Városok Program támogatásával valósulhat meg Békéscsabán a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése. Az alapkövet Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője és Szarvas Péter polgármester tette le – a részleteket megtalálják a Csabai Mérleg legfrissebb számában.

Olvashatnak lapunkban arról, hogy számos szabályt kell betartaniuk az iskolásoknak a szeptember 1-jén kezdődött új tanévben. A legtöbb diák mégis már nagyon várta, hogy közel fél év után visszaüljön az iskolapadba.

Megalakulásának húszéves évfordulóját ünnepelte a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület. A BRSE az elmúlt évtized legsikeresebb női magyar röplabda csapata, hiszen öt bajnoki címe és két Magyar Kupa győzelme mellett két nemzetközi elsőséget is bezsebelt – tudósítunk arról, hogyan jubiláltak.

Megtudhatják az újságból, hogy augusztus 31-én ünnepélyes keretek között adták át az energetikai korszerűsítésen átesett Andrássy út 38. szám alatti épületet Békéscsabán, amely ezután üzleti célokat szolgálhat majd.

Írunk arról, hogy miniszteri ezüstplakettet ­adományozott Ivan Korčok, a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyek minisztere Lászik Mihálynak, a határon túl élő szlovákokért kifejtett tevékenységéért, és a magyarországi szlovák művelődés terén tett erőfeszítéseiért.

A focirajongóknak is jó hírrel szolgálhatunk: a Békéscsaba 1912 Előre a labdarúgó másodosztályban hét forduló elteltével még mindig veretlen a bajnokságban, amire nagyon régen nem volt példa.

A Munkácsy Mihály Múzeum egy izgalmasnak ígérkező sorozatot indított a szellemi ínyencségek kedvelőinek. A Munkácsy blue chip egy-egy érdekes, kiemelkedő személyiség köré szerveződő programsorozat, melyre művészeket, kutatókat, tudósokat, múzeumépítőket, műgyűjtőket, egyszóval nagy álmodókat hívnak meg azzal a céllal, hogy ők megosszák gondolataikat, feltárják törekvéseiket, bemutassák műveiket. Az első vendég Bánki Ákos volt – erről szintén bővebben olvashatnak a lapban.

Békéscsaba 1920 rovatunkból megtudhatják, hogyan alakultak hazánk államformái az első világháború után. Békéscsaba anno rovatunkban Boczkó Dánielre emlékezünk.  

Farkas Gábor fazekas népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kapta meg idén a Folk Trend díjat, hogy mivel nyerte el ezt az elismerést, azt megtalálják a lapban. 

Fekete Péter a közelmúltban Békéscsabára látogatott a Munkácsy-negyed alapkő-letélelére. A kultúráért felelős államtitkárral a Békéscsabai Médiacentrumban többek ennek a fejlesztésnek a jelentőségéről, és az elmúlt hónapok tapasztalatairól beszélgettünk.

A Csabai Mérlegből megtudhatják továbbá, milyen programokkal várja a nézőket ebben az évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Békéscsabai Jókai Színház, milyen programok, rendezvények lesznek a közösségi házakban a következő hetekben, és mit láthatunk a 7.Tv műsorán. 

Lapunk ezúttal 4 oldalas melléklettel is jelentkezik, amelyből megtudhatják a helyi autóbuszok menetrendjét.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma idekattintva is elérhető.

 

További programok »

FEL