Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2023. szeptember 21. 10:33 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizennyolcadik száma.

Környezetünk védelme érdekében mindnyájan tehetünk apróbb-nagyobb lépéseket. Békéscsabán például egyre nagyobb teret kap a szelektív hulladékgyűjtés, amelyről Ádám Pált, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökét kérdeztük.

Békéscsaba közterületeinek gondozásáról és arról, hogy a város terein, parkjaiban milyen őszi munkákat végeznek el a szakemberek ebben az időszakban, Nagy Ferenc alpolgármester számolt be lapunknak.

Az ősz bővelkedik közösségépítő programokban, elindult az új tanév az egyetem, és az elmúlt időszakban számos Békéscsabát érintő beruházásról is szó esett – Herczeg Tamás országgyűlési képviselőtől egyebek mellett ezekről kaptunk információkat.

Békéscsaba első kézből rovatunkban a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Szente Béla beszélt arról, hogyan telt az intézmény nyara, és mit terveznek az őszre.

A Körösvidék Kulturális és Gasztronómiai Értékeinek Megőrzéséért Alapítvány negyedik alkalommal szervezte meg közösségformáló programját, a Jaminai Vigadalmat – a részleteket megtalálják a lapban.

Írunk arról, hogy milyen volt a Csabai Szlovákok Szervezete és a Békés Vármegyei Szlovák Önkormányzat szervezésében megrendezett Békében, Békésben Nemzetiségi Fesztivál a Szlovák Kultúra Házában.

Olvashatnak a Csabai Mérleg legfrissebb számában arról, hogy mintegy 150 küzdősportoló mutatkozott be és tesztelhette felkészültségét a közelmúltban a Csabai Rendezvénypajtában, a Szabó Sándor edző emlékére rendezett gyakorlónapon.

Szeptember 16-án, a már hagyományosnak számító Bábozdával indította el az évadot a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Hogy mivel készült még a társulat az évadnyitóra, azt megtalálják a lapban.

Írunk arról, hogy Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója nyilvános társulati ülésen hirdette meg a 2023/24-es évad programját, melyből ízelítőt is kaphatott a közönség.

Fotókiállítás nyílt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum Kollégiumában és a Szent István téren, hogy milyen apropóból, azt elolvashatják az újságban.

Százötven évvel ezelőtt, 1873. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a békéscsabai városháza. Az újságban olvashatnak arról, hogy a jubileumon mit láthatott a közönség.

Csabai életképek rovatunkban a száz éve alakult Gerendási Kisgazda Egyletről, Mesélő múzeum rovatunkban egy korai Munkácsy-rajz történetéről, Békéscsaba anno rovatunkban az egykori csabai zenészek sanyarú sorsáról tudhatnak meg információkat.

Megtalálják a Csabai Mérleg legfrissebb számában, a Csabai Garabonciás Napok jelöltjeinek bemutatkozását, az Ősz a Munkácsy Negyedben programját,  valamint azt is, hogy milyen programokkal készülnek a közösségi házak, mit tartogat a Békéscsabai Jókai Színház következő évada és milyen műsorokkal várja önöket a 7.Tv a következő két hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL