Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2023. március 23. 14:41 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei hatodik száma.

A Wenckheim turista- és kerékpárút a Wenckheim család jelentős építészeti hagyatékait köti össze. Az út kialakítása 2020 nyarán kezdődött, múlt év végére a kerékpárforgalmi létesítmények forgalomba-helyezése valamennyi szakasz tekintetében megtörtént, a napokban pedig fákat ültettek a Kerekegyházi út és Szabadkígyós között. A fejlesztésről Nagy Ferenc alpolgármestert kérdeztük.

A kedvezőtlen időjárás ellenére méltóképpen emlékezett meg Békéscsaba az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról március 15-én. A városi ünnepség Szent István térre tervezett programjait a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották meg. A jeles napon adták át a Békéscsabáért kitüntetést prof. dr. Várkonyi Tibornak, és Békéscsabai Életműdíjat pedig Jancsik Ferencnek és dr. Pap Istvánnak – minderről részletesen beszámolunk a lap hasábjain.

Új gyorsforgalmi összeköttetés létesülhet Magyarország és Románia között, lassan kinyitnak az energiatakarékossági okokból átmenetileg bezárt kulturális intézmények, ülésezett a Nemzeti Összetartozás bizottsága – erről Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

Olvashatnak az újságban arról, hogy gazdasági évnyitót tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara március 17-én. A rendezvény vendége volt az építési és közlekedési miniszter. Lázár János több szakmai, gazdasági jellegű kérdésre válaszolt.

Sebességmérésre alkalmas úgynevezett traffiboxokat telepített a békéscsabai önkormányzat a város két forgalmas pontján, a Lencsési nagykanyarnál és a Kolozsvári utcán. A részleteket megtalálják a lapban.

Írunk arról, hogy főként európai uniós forrásból újult meg a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének békéscsabai épülete. A szervezet mintegy 360 millió forintot fordíthatott a fejlesztésre.

Beszámolunk a Csabai Mérleg legfrissebb számában arról, hogy a szokásos nyári átállás ideje alatt, azaz április 17-e és április 30-a között zárva tart az Árpád Gyógy- és Strandfürdő, hogy felújítják a MÁV-pályát, és arról is, hogy Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is beszélt Áder János Kék bolygó című podcastjának adásában, a közelmúltban.

Olvashatnak az újságban arról, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást mutat be Pesttől Aradig, eufóriából letargiába, 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik címmel.

Kemény és igen sűrű időszak van a SwietelskyBékéscsaba mögött. A csapat március 17-én 3-0-ra nyert a szlovén Nova KBM Branik Maribor ellen a női röplabda MEVZA-kupa döntőjében, de hosszú út vezetett eddig. Az út részleteit megtalálják az újságban.

Csabai életképek rovatunkban Balás Ádám írásaiból szemezgettünk, Mesélő múzeum rovatunkban az „Égi csillag tiszta fénye” – Evangélikusok énekeskönyve című időszaki kiállításról, Békéscsaba anno rovatunkban pedig a Népegylet egykori székházéról olvashatnak.

Megtalálják a lapban, hogy milyen programokkal készül a nyitásra a Békéscsabai Jókai Színház, milyen programokkal készül a Csabagyöngye, és milyen műsorokkal várja önöket a 7.Tv a következő két hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

Kultúra

FEL