Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. április 23. 10:41 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei nyolcadik száma.

Az életünket több hete írja át a koronavírus. Meg kell, hogy értsük: a korlátozásokra szükség van, mert így tudjuk a járványveszélyt csökkenteni, így tudjuk magunkat és másokat megvédeni – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, akivel a Csabai Mérleg legfrissebb számában főként azokról a lépésekről beszélgettünk, amelyeket az önkormányzat tett és tesz ebben a nehéz időben.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő egyebek mellett arról beszél a most megjelent újságban, hogy Békés megye a kevéssé fertőzött térségek közé tartozik, viszont lassan a tömeges megbetegedések időszakába érkezünk. Ezzel kapcsolatosak azok a szabályozások és intézkedések, amelyeket a kormányzat, illetve az önkormányzatok tesznek a járvány terjedésének lassítása érdekében. 

Írunk arról is, hogy az új koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedések számának növekedésére tekintettel – a miniszteri utasításoknak megfelelően – a Békés Megyei Központi Kórház felkészült a tömeges megbetegedések ellátására – járványkórház lett a gyulai tagintézmény. 

Beszámolunk a lapban arról, hogy ezúttal nagyon szűk körben, de idén is megemlékeztek a városháza árkádsorán álló emléktáblánál a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjáról. 

Hamarosan folytatódik Békéscsabán az okosváros kialakítását elősegítő projekt, amellyel a közvilágítási és parkolási rendszert alakítják ki, valamint a közbiztonságot növelik. Erről szintén olvashatnak az újságban, ahogy arról is, hol tart Békéscsabán, a Szarvasi úti kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában
kerékpárforgalmi létesítmény fejlesztése.

Megtudhatják az újságból, hogy folytatódik a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia társasági adóból finanszírozott fejlesztése. A 4-es Honvéd utcában található sportlétesítmény tíz konténerből álló, új öltözőblokkal gazdagodott, és megkezdték a pályák bővítését is. 

A Csabagyöngye Kulturális Központban pár héttel ezelőtt még gőzerővel készültek a tavaszi fesztiválra, majd mielőtt elkezdődött volna, a járvány miatt betiltották a rendezvényeket. Szente Bélával, az intézmény igazgatójával arról beszélgettünk, mit tud tenni ebben a helyzetben a Csabagyönybe.

Beszámolunk arról, hogy Versek a vesztegzárból címmel invitálta az irodalomkedvelőket online versmondásra a Békéscsabai
Jókai Színház társulata a költészet napján, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum a hivatalos oldalán online kiállítással segíti a kultúra közvetítését, és arról is hogyan üzentek óvodásaiknak a Penza és a Tündérkert óvodapedagógusai.

Közelebb hozzuk önökhöz Borsodi Lacit, akinek az „anyabandája” a Borsodi Blue (később Borsodi Blues Collective) az „apabandái” pedig a Török Ádám és Barátai, valamint a Little G. Weevil Band.

Békéscsaba anno sorozatunkban a járványok dühöngéséről írunk, a Fejezetek Békéscsaba történetéből című rovatunkban pedig az 1888-as nagy árvízről. 

A Csabai Mérlegben megtalálják továbbá, hogy mit üzennek a veszélyhelyzet idején a helyi művészek, közéleti személyiségek, és hogy mit láthatunk a 7.Tv műsorán a következő három hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma idekattintva is elérhető. 

További programok »

FEL