Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. június 3. 12:08 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizenegyedik száma.

A magyar nemzet számára nehezen feldolgozható traumát jelentett és jelent ma is a trianoni békeszerződés. A Csabai Mérleg ezúttal négyoldalas Trianon 100 melléklettel jelentkezik. A mellékletben Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke tárja fel a 100 évvel ezelőtt történtek országos és helyi vonatkozásait. Trianonról Herczeg Tamás, Takács Árpád és Szarvas Péter gondolatait is olvashatják.

A veszélyhelyzet idején a közgyűlési hatáskört a polgármester tölti be, ennek megfelelően májusban sem üléseztek a képviselők. A közgyűlési hatáskörben meghozott döntéseit Szarvas Péter a városháza dísztermében ismertette, a lapban írunk erről, és arról is, milyen intézkedések történtek a koronavírus-járvány miatti szigorú szabályok enyhítése után.

Bár a szabályok betartása továbbra is nagyon fontos, óvatosan és fokozatosan kezd visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba. Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel erről és a környezetvédelemmel kapcsolatos parlamenti felszólalásairól beszélgettünk.

Írunk az újságban arról, hogy jó ütemben halad az M44 gyorsforgalmi út Kondoros-Békéscsaba szakaszának kivitelezése. A tervek szerint legkésőbb 2021. január 31-én átadják a 17,6 kilométeres szakaszt, de a turbó körforgalmat már júniusban használatba vehetik a közlekedők.

Megtudhatják a Csabai Mérlegből, hogy előzetes időpontfoglalás alapján, június 15-e és 26-a között Békéscsabán a CsabaParkban, illetve Jaminában, a volt Tondach telephelyen osztja a zöldhulladékgyűjtő edényeket – közismertebb nevén a barna kukákat – a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Beszámolunk arról, hogy június 4-én a sportolók, egy héttel később már a fürdőzők is birtokba vehetik az Árpád Gyógy- és Strandfürdőt, és arról is hogy a Ligeti Vásárt a koronavírus-járvány miatt két hónapig nem szervezhették meg, de a szigorú szabályok enyhítésének köszönhetően kéthetente péntekenként újra lesz vásár.

Olvashatnak az újságban arról, hogy egy évvel ezelőtt, 2019. május 21-én égett ki a békéscsabai István malom. Az évfordulón Szarvas Péter polgármestert, Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, valamint a tulajdonosok részéről Hégely Sándort kérdeztük arról, mi lehet a malommal ezután.

Továbbá megtalálják az újságban azt is, hogy milyen táborokkal várják a gyerekeket a közösségi házak, és hogy mit láthatunk a 7.Tv műsorán a következő három hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma idekattintva is elérhető.

 

További programok »

FEL