Mégis jó volt az akácszezon?

2024. május 14. 08:28 | Bere Mátyás

A tavalyinál több virágot hoztak az akácfák, de a szezon nagy hideggel indult, ezért a méhek nem tudtak dolgozni. Ezután váratlanul felmelegedett az idő és két hétig gyűjthették a méhek, a mostanra elvirágzó akác nektárját. Egy méhész számol be az időszakról.

Egy szeghalmi méhész Kovács Tibor számolt be a tapasztalatairól, aki elmondta, hogy nagyon rossz szezonra számított, a hideg idő miatt. Kiemelte, hogy sokan emiatt otthon is maradtak a méheikkel, ezért az akácosok kevésbé voltak méhekkel túlterhelve.

– Nem mindegy, hogy 1000, vagy csak 500-200 család méh van egy adott területen, a tavalyinál is jobb szezont zárt – tette hozzá.

A szakember szerint sok méh meg tudott erősödni azon a hideg héten, amikor még nem voltak képesek kirepülni a kaptárból, így szívós családokkal tudtak kivonulni nektárt gyűjteni, majd kétszer is tudtak pergetni.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

Képünk illusztráció (Fotó: pexels.com)

 

A méhész a legek évének jellemezte ezt a szezont. Mint fogalmazott: a legrosszabb időben kezdődött ez az időszak, leghamarabb nyílt az akác, ami most a legtovább virágzott, majd a legtöbb mézet hordták be a méhei.

– A szezon előtti nagy esőzésektől tartottunk, amitől vizes lehetett volna a nektár és ezáltal a méz is, de szerencsére 16 százaléknyi víztartalommal vettem ki a kaptárból – mondta a méhész, majd hozzátette, hogy 16 % és 20 % között megfelelő ez az érték.

Az ezt követő nagy méhészeti szezon a napraforgó virágzásakor, nagyjából másfél-két hónap múlva kezdődik. Addig leginkább mezei virágok és egyéb vegyes mézet adó virágok időszaka van. Ezalatt a méhész megvizsgálja állományát: megnézik, hogy mennyi méh hullott el, egalizálják a családokat és erősítik a méheket a következő szezonig.

 

 

További programok »

FEL