Meghalt Varga Imre szobrászművész

2019. december 10. 17:33 | behir

December 9-én, hétfőn este élete 96. évében elhunyt Varga Imre, a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrászművésze. Varga életművének mintegy háromszáz darabja látható Magyarországon és külföldön, már életében múzeumot kapott. Békéscsaba egyik legismertebb szobra is az ő alkotása.

Varga Imre 1923-ban született Siófokon. "Somogyban nőttem fel, és mint minden vidéki gyereknek, első számú eszközöm a bicskám volt. Botvégeket farigcsáltam, a vadgesztenye puha beléből pedig fejeket" – vallott gyermekkoráról a művész.

A II. világháborúban pilóta lett, az amerikaiak fogságába esett, ahonnan 1945-ben tért haza. Polgári háttere és repülőtiszti múltja az új rendszerben nem volt jó ajánlólevél, így 1948-ban gyári munkás lett, de 1950-ben végül bejutott a Képzőművészeti Főiskolára. 1956-ban diplomázott. Első köztéri szobrát, két játékos mackót Gyöngyösön állították fel 1958-ban.

 

Varga Imre (forrás: origo.hu)

Varga Imre (forrás: origo.hu)

 

Varga Imre a nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek.

Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben.

Varga Imre egyik legizgalmasabb alkotása Békéscsabán található, a Munkácsy Mihály téren és a Mártíremlékmű nevet viseli. A bronz és réz alkotást 1975. április 3-a óta ékesíti Békéscsaba városképét.

További programok »

Kultúra

Zene, vers, könyvek és egy csipetnyi humor az irodalmi esten

Lassan 15 éves Békéscsabai Irodalmi Estek programsorozata. Az esemény szervezői a nyári időszakban a Csabagyöngye Stégszínpadán várják az érdeklődőket, ez a kellemes környezet adott otthont kedd este is a rendezvénynek. A fő cél ezúttal is a magyar nyelv szépségeinek bemutatása volt, ezúttal fiatal, megyei tehetségek részvételével.
2020. július 8. 17:27
FEL