Megfelelő ütemben zajlik az Almásy-kastély kiskastély-szárnyának felújítása

2020. április 17. 10:13 | Szilágyi Viktória

A tavaly októberben induló beruházásnak köszönhetően a megújuló mellékszárny konferenciáknak, báloknak, koncerteknek és színházi rendezvényeknek is otthont adhat majd.

Tavaly októberben ünnepélyes alapkőletétellel indult a közel egymilliárd forintos beruházás, amely az épület rekonstrukcióját szolgálja. A 705 millió forintos európai uniós támogatást a város önkormányzata 250 millió forint önerővel egészítette ki. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Virág Zsolt az ünnepségen felidézte a mellékszárny korábbi szerepét.

− A gyulai Almásy-kastély szerves részét képezi az úgynevezett kiskastély-szárny, amely korábban uradalmi gazdatisztek lakhelyeként szolgált, majd a személyzet kapott itt helyet, később pedig az uradalmi igazgatás irodái kaptak helyet az épületrészben. A grófi család 1930-tól ide költözött át és itt alakította ki a lakószobáit, mert nem tudta kifűteni a nagy kastélyt  fogalmazott a miniszteri biztos. 

 

 

Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy a felújítást követőn a mellékszárny nemcsak különböző rendezvényeknek adhat otthont, hanem gasztrotörténeti eseményeknek és tematikus kóstolóknak is. Hozzátette: a beruházás egy létező igényt elégít ki, hiszen a kastély megnyitása óta számos megkeresés érkezett rendezvények megtartására vonatkozóan.

− A gasztronómiai helyszín kialakítása is ennek a pályázatnak köszönhető, amelynek segítségével a kiskastély-szárnyat felújíthatjuk. Az ételtörténeti látványkonyában a 19. század második felére jellemző, korabeli eszközökön is lehet majd főzni, sütni, természetesen korabeli recepteket, valamint a vendégek a csemegetálon bemutatott, környékre jellemző élelmiszereket meg is vásárolhatják − ismertette a városvezető.

− Ha már hozzányúlhattunk az épülethez, kihasználjuk azt a lehetőséget is, hogy a kastély fogadóterét kibővítsük, hiszen a nyári csúcsidőszakban az osztálykirándulók, illetve szervezett csoportok fogadása sokszor gondot jelent. A jelenlegi kialakítás mellett, ezért kell bővíteni a fogadóteret, illetőleg a ruhatárat − tette hozzá. 

 

 

A polgármester kiemelte: a fenntarthatóság fontos szerepet kapott a tervezésnél. Az energiatakarékos üzemeltetés a geotermikus hűtési-, fűtési rendszeren alapul, amely kiépítéséhez szükséges talajszondák megfúrása a Gyulai Várfürdő területén már megtörtént. Jelenleg a fűtési rendszer kiépítése zajlik. 

− A munkálatok jó ütemben haladnak és várhatóan 2020 októberében fejeződnek be. A pályázatot december végére tervezzük lezárni − fogalmazott a polgármester.

 

Galéria

 

További programok »

FEL