Megerősítették a magyar-szerb határszakasz vízi védelmét

2017. április 2. 07:32 | Mikóczy Erika

Mostantól 9 rendőrségi és 2 honvédségi hajó járőrözik a Tisza, a Duna és a Ferenc-tápcsatorna érintett szakaszán.

Az ORFK határrendészeti főosztályvezetője a Híradónak elmondta: az intézkedésre azért volt szükség, mert a jogi határzár miatt megnőtt annak a valószínűsége, hogy a migránsok a vízi határszakaszon próbálkoznak.
Hőkamerával, radarral és éjjellátóval is fel vannak szerelve a hajók. A műszerek pedig azonnal jelzik, ha mozgás van a vízen. A nap 24 órájában járőröznek a rendőrök és a katonák, a térségben pedig gyakoribb lesz a helikopteres megfigyelés is.

Márciusban kezdték a biztonsági határzár második védvonalának az építését. Azóta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik illegálisan a kerítésen keresztül akarnak bejönni Szerbiából Magyarországra. A héten volt olyan nap, hogy egyetlen migráns sem próbálkozott. Egyre többen vannak ismét Belgrádban. Akik az elmúlt hetekben még a Vajdaságban sátoroztak, hogy az embercsempészek jelzésére bármikor indulhassanak illegálisan Magyarországra, a sok sikertelen próbálkozás miatt mostanra visszatértek a szerb fővárosba.

A migránsok most tanácstalanok, merre is induljanak. Korábban is volt rá példa, hogy a határmenti vizeken próbálták meg kicselezni a rendőröket. Most is számítanak erre a hatóságok, ezért kellett megerősíteni a szerb- magyar határszakaszon a folyók és a Ferenc csatorna őrizetét.

Forrás: M1, Híradó

További programok »

FEL