Megérkeztek Gyulára az ország legjobb pálinkás bonbonjai - galériával

2024. április 17. 17:43 | Vincze Attila

Szerdán tartották a Gyulai Pálinkafesztivál Az Év Pálinkás Bonbonja című kísérőrendezvényének érzékszervi bírálatát az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának báltermében. Az idei megmérettetésre a tavalyinál több, 133 nevezés érkezett.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Gyulai Pálinkafesztivál küldetése mindig is az volt, hogy ne csak a pálinkát, mint nemzeti italt mutassa meg, hanem azt is, hogy egyéb felhasználási lehetőségei is vannak. Tavaly a szervezők újdonságként a csokoládét választották a pálinka mellé, így született meg Magyarország első pálinkás bonbon versenye, amely rögtön óriási sikert hozott. 

Fabulya Attila versenyigazgató (okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő) elmondta, hogy idén a tavalyinál valamivel több, összesen 133 nevezés érkezett be hozzájuk a megmérettetésre. Mint fogalmazott, ezúttal is különböző kategóriákban hirdették meg a versenyt: az általános kategóriában mindenfajta gyümölcspálinkás csokoládéval lehetett nevezni, emellett 30 féle kifejezetten birspálinkából készült bonbon várt a szakmai zsűrire. Ezenfelül két új kategóriát is indítottak a szervezők: a különböző allergén összetevőktől mentest, illetve ezúttal a cukrásztanulók is küldhettek be saját vizsgamunkákat. 

– Magyarországon van egy kiváló csokoládékészítő szakmai közösség, olyan manufaktúrák, ahol kiváló kézműves csokoládétermékek, így bonbonok is készülnek, illetve vannak olyan cukrászüzemek és éttermek, ahol a cukrászmesterek a csokoládéval együtt a pálinkát is meg tudják jeleníteni, többségében ilyen nevezőink voltak – részletezte.

Veszely Attila zsűrielnök (mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló) arról beszélt, fontos eredménye az idei eseménynek, hogy 11 iskola 27 cukrásztanulója is nevezett a versenyre, amelyből jól látható, hogy biztosítva van a szakma jövője. Hozzátette: tavaly kicsit alultervezték a zsűri létszámát, ezért idén már 13-an bírálják a bonbonokat. 

– Általában összkompozíciót nézünk, először ahogy megérkezik a bonbon, megnézzük, hogy néz ki, majd kettévágjuk, ezután megnézzük a beltartalmát és megkóstoljuk. Szerintem nagyon nehéz jó pálinkás bonbont készíteni úgy, hogy összhatásban jó legyen, főleg, ha még fűszert is teszünk bele. Az is nagyon fontos, hogy megfelelő csokoládéval párosítsuk a pálinkát, hogy ne "vigye el" az ízét, tehát ne legyen túl keserű vagy túl édes, így ez egy nagyon jó kihívás – jegyezte meg. 

A verseny hivatalos díjkiosztó gálája május 18-án a Gyulai Pálinkafesztivál szombati napján lesz az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. 

 

Galéria

További programok »

Gyula

Átadták a Gyulai Várfürdő felújított főépületét - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Várfürdő fejlesztésének második ütemét szerdán. A beruházásban a Békés Vármegyei Központi Kórház egykori reumatológiai szakrendelőjét közel egymilliárd forintos hazai forrásból alakították át. A fejlesztés által bővült a téli pihenő területe is.
2024. május 29. 18:01
FEL