Megalakult az új közgyűlés Békéscsabán, megválasztották az alpolgármestereket

2019. november 12. 17:00 | Papp Ádám Sándor

Kedden tartotta alakuló ülését Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Mint arról korábban beszámoltunk Szarvas Péter október 22-én vette át polgármesteri mandátumát, a békéscsabai képviselők nagy része, október 31-én, míg dr. Szigeti Béla és Paláncz György november 5-én  vették át megbízólevelüket, így november 12-én hivatalosan is felállhatott a következő öt év békéscsabai közgyűlése.

A Himnuszt követően Szarvas Péter polgármester jelezte a testület felé, hogy a Közgyűlés Szervezeti és Működés Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet megalkotását, a tanácsnokok megválasztását, illetve a közgyűlés bizottsági elnökeinek, elnökhelyetteseinek és tagjainak megválasztását vegyék ki a napirendi pontok közül. Ezt a testület 15 igennel és 2 tartózkodással elfogadta.

 

A polgármester két új napirendi pont felvételét kezdeményezte. Elsőként a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedési közszolgáltatásra vonatkozó pályázat eredményhirdetése határidejének módosítását. Másodikként pedig Békéscsaba Megyei Jogú Város 11-es számú felnőtt háziorvosi körzete ellátásáról szóló előterjesztést. Ezeket a grémium 17 igennel szavazta meg.

Ezt követően Gojdárné dr. Balázs Katalin, a Békéscsabai Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatott a helyi önkormányzati képviselők és polgármester 2019. október 13-án megtartott választásának eredményéről.

A tájékoztató után a képviselők eskütétele és az esküről szóló dokumentumok aláírása következett, majd Szarvas Péter polgármesteri eskütétele és köszöntője. A városvezető kitért arra, hogy Békéscsaba gazdasága folyamatosan erősödik, egyre vonzóbb célponttá vált a megyeszékhely a befektetők számára is. Hozzátette: a gazdasági gyarapodás mellett fontos a város rendezettségének megerősítése is, amelyhez számít a további 16 képviselő segítségére.

Hozzátette: a testület fele kicserélődött, azaz 8 új képviselő került be a testületbe, akiknek sikeres munkát kívánt, hiszen mint mondta: a grémium minden tagjának fő célkitűzése Békéscsaba és lakosainak szolgálata.

Takács Árpád kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy kiemelkedő szakmai munka jellemezte Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatát, képviselő-testületét, valamint polgármesterét, hiszen egyetlen törvényességi felhívást sem kellett kiadnia a Békés Megyei Kormányhivatalnak. Hatékonyság, átláthatóság jellemezte a város költségvetését – tette hozzá a kormánymegbízott, majd gratulált a megválasztott képviselőknek és hasonlóan eredményes munkát kívánt nekik, mint amilyet az előző testület végzett.

A kormánymegbízott beszédét követően a grémium 16 igennel elfogadta a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapításának előterjesztését.

 

Az alpolgármesterek megválasztása

 

 

 

Az alpolgármestereket titkos szavazással, minősített többséggel választotják meg. Szarvas Péter három tagú szavazatszámláló bizottság felállítását kezdeményezte, melynek tagjait dr. Csicsely Ilonát, dr. Juhász Istvánt és Miklós Attilát egyhangúlag megszavazta a grémium.

Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferencet (Hajrá Békéscsaba Egyesület) javasolta elsőként az alpolgármesteri tisztségre. A bizottság tagjai megszámlálták a leadott szavazatokat, és az urna felbontását követően dr. Csicsely Ilona ismertette, hogy 16 igen szavazattal és 1 érvénytelen vokssal Nagy Ferencet megválasztotta alpolgármesternek a testület.

Szarvas Péter polgármester másodikként Hanó Miklóst (Fidesz-KDNP) javasolta az alpolgármesteri tisztségre. A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy 16 igennel és 1 nemmel Hanó Miklóst ismételten alpolgármesternek választotta meg a testület.

Szarvas Péter elmondta, hogy a békéscsabai közgyűlés három alpolgármestert választ: kettőt a képviselők közül, és egy  olyan személyt, aki nem rendelkezik képviselői mandátummal.  A polgármester választása Varga Tamásra, a polgármesteri hivatal közművelődési, ifjúsági és sportosztály vezetőjeére esett. Dr. Csicsely Ilona ismertette, hogy Varga Tamás alpolgármesterré választására a testület 17 igennel voksolt.

A három megválasztott alpolgármester ezt követően letette esküjét a grémium előtt, majd aláírásukkal hitelesítették annak dokumentumát. Az alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének megállapítását egyhangúlag elfogadta a közgyűlés. Az alpolgármesterek illetményét a polgármester illetményének 85 százalékában, azaz 847.600 forint összegben állapította meg az előterjesztés, valamint a főállású alpolgármesterek havonta 127.140 forint költségtérítésre jogosultak. 

A grémium a leköszönő tisztségviselők részére megállapított juttatást is egyhangúlag elfogadta.

A képviselők megszavazták a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedési közszolgáltatásra vonatkozó pályázat eredményhirdetése határidejének módosítását. Szarvas Péter megjegyezte, hogy az eredményhirdetés határidejét december 20-ig kitolják, de november 28-ára meglesz az előterjesztés.

A testület Békéscsaba Megyei Jogú Város 11. számú felnőtt háziorvosi körzete ellátásáról szóló előterjesztést is egyértelműen megszavazta, miután november első napjaiban dr. Bereczky Zsolt elhunyt.

Végezetül Szarvas Péter ismertette, hogy soron kívüli közgyűlésre van kilátás, ami várhatóan november 19-én, kedden 15 órakor lesz. Elmondta: ekkor a bizottsági tagok, elnökök és tanácsnokok választása lesz majd napirenden.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL