Még nincs influenzajárvány

2020. január 16. 17:18 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Még nem alakult ki az influenzajárvány hazánkban az influenza figyelőszolgálat adatai alapján. A megbetegedések bejelentett számából a szakemberek arra következtetnek, hogy a járvány kitörése a szokásostól eltérően nem január közepén, hanem két héttel később várható. A háziorvosok szerint a statisztikák alapján még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, mert a védettség kialakul két hét alatt, amikorra a járvány megérkezhet Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. 2. hetéről készült jelentése alapján sehol nem lépte át a járványküszöböt az influenzás betegek száma az országban. Sőt, az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma is kevesebb, mint amit a szakemberek az elmúlt években tapasztaltak.

– Az eddigi tapasztalatok szerint általában január második felétől várható járvány. Most úgy tűnik, hogy ez az időpont is tolódik. Nemcsak a Békés megyei, hanem az országos adatok is azt mutatják, hogy később kezdődik majd a fellángolás – mondta el dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője hozzátette: az influenzajárvány kialakulását nagymértékben befolyásolja többek között az időjárás, de attól is függ, hogy az emberek mennyire tartják be a személyi higiénés követelményeket, és mennyien élnek a megelőzés lehetőségével.

– Az influenza elleni megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Egyelőre még nem vagyunk késésben, az oltás után két hét alatt alakul ki a védettség. Az eddigi tapasztalatok szerint január végén, február elején indul be a járvány, tehát még mindig érdemes beadatni a védőoltást – tájékoztatott dr. Sonkoly Iván, békéscsabai háziorvos.

Hozzátette: a békéscsabaiak inkább felső légúti vírusos fertőzésekkel fordultak orvoshoz az év első heteiben. Mint mondta: ezekkel a megfázásos fertőzésekkel szemben az influenza komolyabb lefolyású: magas láz, izomfájdalmak, esetenként súlyos szövődmények kísérhetik.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy influenzaszerű tünetek esetén a legfontosabb a láz- és fájdalomcsillapítás, valamint a folyadék- és vitaminpótlás, de javasolt az ágynyugalom is. Ha három nap után nem enyhülnek a tünetek, vagy a beteg bármilyen szövődményre utaló jelet észlel magán, akkor azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy az influenzás betegek saját, illetve a környezetük érdekében nem menjenek közösségbe, mert akkor nagyobb a fertőzés terjedésének és a szövődmények kialakulásának veszélye. 

 

További programok »

FEL