Meg kell állni, ha a vasúti jármű közeledik!

2022. június 9. 10:25 | behir.hu

Békés megyében az elmúlt 12 évben huszonhat személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, eddig idén már három. A balesetek közül hat tragédiával végződött.

A balesetek oka minden esetben a vasúti átjáróba behajtó járművezető figyelmetlensége, szabálytalansága volt - írja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portál.

A rendőrség néhány hasznos tanáccsal látja el a közlekedőket: 

A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad! A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül – legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni. 
 
MEG KELL ÁLLNI, HA:
❌vasúti jármű közeledik,
❌a teljes sorompó vagy a félsorompó sorompó rúdja nem teljesen nyitott helyzetben áll vagy mozog,
❌a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés, illetőleg a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad,
❌a teljes sorompót kiegészítő berendezés hangjelzést ad,
❌fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad,
vasúti jelzőőr ,,Megállj'' jelzést ad,
❌folyamatos áthaladásra nincs lehetőség,
❌,,Állj! Elsőbbségadás kötelező'' jelzőtábla van.
 
Biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött  arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik, és a folyamatos áthaladásra lehetőség van.
 
Ha a vasúti átjáróban a jármű elakad, és vezetője azt bármilyen módszerrel vagy eszközzel azonnal eltávolítani nem képes, köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a közeledő vasúti jármű vezetője vagy a vasút más alkalmazottja a veszélyhelyzetről a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzen.
 
 
 
 
 

További programok »

FEL