„Még jó, hogy a várakozást nem vonták ki a forgalomból!”

2020. december 3. 16:28 | Such Tamás

Az a jó kép, amelyiken ember van! – hallják több ezer éve a hírlapfotósok a szőrös szívű szerkesztőktől. 2020-ban azonban hónapok óta tótágast áll a világ: számos program elmarad, vagy ha nem, akkor is nagyon óvatos körülmények között rendezik meg.

Ezúttal kollégáink a kijárási tilalom által sújtott, csöndes adventi városképeket készítettek; s ha már ott voltak, eszükbe jutott egy s más gondolat a látszatról és a létezésről – mindezt le is írták.

„Kondoroson évek óta szokás – meséli Tóth Bianka –, hogy a főtéren a szökőkutat öltöztetik fel fenyőágakkal és négy gyertyával ünnepi ruhába. Advent négy vasárnapján a város különböző intézményei ünnepi műsorral készülnek, melynek végén meggyújtanak egy-egy gyertyát.”

Múlt hétvégén a Legendák Földje Alapítvány szervezésében tartották meg az első ünnepséget, ezúttal online. A főtérre a koszorú mellé idén is felállították a város karácsonyfáját, valamint egy betlehemes installációt.

 

 

„Sarkadon ezúttal is karácsonyi díszkivilágítást kapott a Kossuth utca – mondja Hidvégi Dávid. – A városnak nincs klasszikus főtere, így a központi részt díszítik fel minden évben advent első vasárnapjára. A Kossuth utcán a villanyoszlopok hópelyhet kaptak, a fákon égősor van, illetve a kereszteződésben a kellemes ünnepeket felirat áll, így ezzel nap mint nap találkozhatnak az arra közlekedők. Többek között itt járnak azok is keresztül a városon, akik Keresztúr vagy Méhkerék felé mennek.”

Hozzáteszi, továbbá a Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai épülete előtt minden évben felépítik a betlehemi jászolt. A túloldalon a szökőkút is díszkivilágítást kapott. A református templom mellett, a polgármesteri hivatallal szemben már áll a karácsonyfa, de még nincs feldíszítve. Itt majd lesz egy kivilágított hóember is.

„Idén fontos változás – folytatja –, hogy Sarkad másik központi terén, az Anti és a Gyulai út kereszteződésében megépült a körforgalom. A körforgalom közepén van egy szökőkút, amelyet télre kikapacsolnak, így a város adventi gyertyái ott kaptak helyet. Természetesen egy gyertya már ég.”

 

Sarkadon – ahogyan minden évben – ezúttal is karácsonyi díszkivilágítást kapott a Kossuth utca – Fotó: behir.hu/Hidvégi Dávid

Sarkadon ezúttal is karácsonyi díszkivilágítást kapott a Kossuth utca – Fotó: behir.hu/Hidvégi Dávid

 

Vincze Attila elmondja, az elmúlt évekhez hasonlóan Gyulán idén is a Harruckern tér a központi helyszíne a város karácsonyi attrakcióinak. Itt állították fel ugyanis a település egyik karácsonyfáját – a másik az Eszperantó téren van –, melyre hófehér díszek kerültek, előtte pedig az adventi gyertyák sorakoznak.

„Nem hiányozhat a már megszokott stilizált betlehemi falu sem a két festett térelválasztó paravánnal, melyek körbeölelik a karácsonyfát – teszi hozzá. – A tér erre az időszakra új megvilágítást is kapott, mely illeszkedik a karácsonyi hangulathoz. Az installáció részeként leszálltak az angyalok és a háromkirályokkal is találkozhatunk Jézus, illetve szülei mellett.”

Hozzáfűzi, ha minden igaz idén is lesz báránysimogató a téren, legalábbis a helyük már biztosan ki van alakítva. A belvárosi utcákat járva a fákat és a kandelábereket ezúttal is szinte végig valamilyen téli motívumú világítás díszíti. Ami viszont változás, hogy a Kossuth téri szökőkútra idén nem helyezték ki az óriás adventi koszorút. Ugyan a hagyományos vásár most elmarad, de a karácsonyi hangulatra továbbra sem lehet panasz a fürdővárosban.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan Gyulán idén is a Harruckern tér a központi helyszíne a város karácsonyi attrakcióinak – Fotó: behir.hu/Vincze Attila

Az elmúlt évekhez hasonlóan Gyulán idén is a Harruckern tér a központi helyszíne a város karácsonyi attrakcióinak – Fotó: behir.hu/Vincze Attila

 

„Békésen általában békésen telik az advent – mondja D. Nagy Bence. – Ha annyi egyforintosom volna, ahányszor ezt a poént nem békésiek vicceskedve elsütötték, pontosan 116 forintom lenne. Az egyforintost persze már kivonták a forgalomból, a rossz szóvicceket még nem. És nem vonták ki az adventet sem.”

Hozzáteszi, a várakozást nem lehet kivonni a forgalomból. Nézi a betlehemet a Széchenyi téren: állnak a napkeleti bölcsek, hol egymást, hol a jászlat bámulják. Pedig nem lehet újdonság számukra, tavaly is meg voltak hívva. Mögöttük, az istállóban a szent család, akolmelegben. Ők bezzeg gyülekezhetnek!

„Nézem a díszes társaságot és kicsit irigykedem – folytatja. – Ők már tudják azt, amit nekem és talán mindenkinek évről évre ismét fel kell ismerni. A világ összes betlehemének összes Jézusa, Máriája, Józsefe, Gáspárja, Menyhértje és Boldizsárja tudja, hogy mire vár. Mi meg négy hét alatt se tudjuk összeszedni magunkat, hiába gyúlnak ki mécsesek.

 

Békésen általában békésen telik az ádvent – Fotó: behir.hu/D. Nagy Bence

Békésen általában békésen telik az advent – Fotó: behir.hu/D. Nagy Bence

 

Azt követően Bence Parti Nagy Lajos egyik örökbecsűjét citálja beszámolójába, miszerint „Karácsonykor könnyű szeretni, de mi van azokkal a sokszáz hétfőreggelekkel?” „Azokat bezzeg nem várjuk – állapítja meg kollégánk. – Mi mindig csak azt tudjuk, hogy mit NEM várunk. Hátha lassan az is kiderül, hogy mit IGEN. Még jó, hogy a várakozást nem vonták ki a forgalomból!”

 

Galéria

 

További programok »

Gyula

Több száz éves kelengyeládával gazdagodott a gyulai vár kiállítása

Különleges és értékes, reneszánsz-kori láda érkezett a gyulai várba szerdán délelőtt. Az 1600-as években készült, nagyméretű, valószínűleg Németországból származó kelengyeláda legutóbb a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós tulajdonában volt.
2021. szeptember 15. 16:30
FEL