Tarlótűzhöz és balesetekhez is hívták a békési tűzoltókat a hétvégén

2024. február 12. 14:13 | behir.hu

Hat tűzesettel és tizennyolc műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére az elmúlt hétvégén.

Szén-monoxid szivárgáshoz riasztották a tűzoltókat szombat délelőtt Sarkadon, a Kossuth utcában. Korábban egy ember rosszul lett, majd kérte a családi ház fűtésrendszerének vizsgálatát a tűzoltóságtól és a gázszolgáltató munkatársaitól. A gyulai hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató munkatársainak ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben, ezért a gázszolgáltató egy meghibásodott gázkészüléket ideiglenesen kizárt a rendszerből – közölte hétfőn a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kigyulladt az aljnövényzet a vasúti sínek mellett Mezőmegyeren, az Erdő soron. A békéscsabai hivatásos tűzoltók a húsz méter hosszan égő vegetációt egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Jelzett a szén-monoxid érzékelő szombat délután egy családi házban Gyulán, a Stéberl András utcában. Az épületből mindenki kijött, de egy lakó továbbra is rossz közérzetre panaszkodott. A mentőszolgálat elmondása alapján az ingatlan lakóit megvizsgálták és megállapították, hogy az eset során senki sem szenvedett szén-monoxid mérgezést. A helyi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz enyhe megemelkedését a levegőben. A gázszolgáltató munkatársai a fűtőberendezések szabálytalan bekötése miatt a hiba elhárításáig a gázórát ideiglenesen leszerelte.

Kigyulladt egy trágyakazal vasárnap reggel Kondoros külterületén, a 44-es út közelében. A szarvasi hivatásos tűzoltók, a negyven négyzetméteren égő kazlat egy erőgép segítségével megbontották, majd két vízsugárral eloltották. A tűz a környezetére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Fának ütközött egy személyautó vasárnap este Doboz közelében, a 4239-es úton. A balesetben az autójával egyedül közlekedő sofőr megsérült, őt a mentőszolgálat további ellátásért kórházba szállította. A békéscsabai hivatásos tűzoltók az összetört füstölgő autót egy vízsugár segítségével eloltották, majd áramtalanították. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Kigyulladt az aljnövényzet vasárnap délután Sarkadon, a Toldi utcában. A meggyulladt vegetációról a tűz átterjedt egy szomszédos családi ház tetőszerkezetére. A gyulai hivatásos tűzoltók a két négyzetméteren égő tetőhéjazatot, valamint az ezer négyzetméteren égő növényzetet két vízsugár segítségével eloltották, majd az épületet egy hőkamerával átvizsgálták. A tűz másra nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

A vasárnapi nap folyamán a Békés vármegyénkben kialakult viharos időjárás során tíz alkalommal riasztották a tűzoltókat a károk felszámolásához. Jellemzően faágak szakadtak úttestre, épületre, villanyvezetékre, és autóra. A legtöbb beavatkozásra Szarvason került sor. A káresteket a gyomaendrődi, a tótkomlósi és a békési önkormányzati, valamint a békéscsabai, a szarvasi, a gyulai és az orosházi hivatásos tűzoltók számolták fel láncfűrész, létra és emelőkosaras jármű segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Kigyulladt az elszáradt aljnövényzet vasárnap este Elek és Lökösháza között, a 4444-es út közelében. A gyulai hivatásos tűzoltók az égő növényzetet egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Jelzett a szén-monoxid érzékelő egy családi házban vasárnap délután Gyulán, a Hosszú utcában. Az ingatlanból mindenki kijött, az eset során rosszullétre senki sem panaszkodott. A helyi hivatásos tűzoltók ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató munkatársa egy meghibásodott gázkazánt a műszaki hiba elhárításáig rendszerből ideiglenesen kizárt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az ingatlan fűtése továbbra is biztosított maradt.

Kigyulladt egy családi ház kéményében a lerakódott korom vasárnap délután Békésen, a Pákász utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók a kéményből az izzó részeket kéziszerszámokkal eltávolították, majd egy hőkamera segítségével a kémény teljes szakaszát átvizsgálták. A tűz az épületre nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

További programok »

FEL