Még huszonegymilliárd a csipszadóból

2019. augusztus 5. 18:48 | behir

A népegészségi termékadó idei, 27 milliárd forintos bevételtöbbletét az adó emelése alapozta meg, hasonló kellhet a 2020-ra várt, plusz 21 milliárdhoz is.

Bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába a magyar népegészségügyi termékadó (neta) – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma a népegészségügyi termékadót mint jó gyakorlatot 2018 szeptemberében nyújtotta be elbírálásra az Európai Bizottságnak. A kormány a 2020-as költségvetésben 78 milliárd forint bevételre számít az Egészségbiztosítási Alapba kerülő csipszadóból, ami az ideihez képest 21 milliárd forint növekedés. Adószakértők szerint ilyen mértékű bevételnövekedés aligha valósulhat meg adóemelés nélkül.

Összehasonlításképpen: 2019-ben nagyjából ennyivel – 27 milliárd forinttal – nőtt a neta-bevétel előirányzata a tavalyihoz képest, de emögött elsősorban az áll, hogy ez év januárjában minden olyan termék adója, amelyet neta terhel, legalább 20 százalékkal emelkedett.

Néhány cukros üdítő (például kóla, gyümölcslevek) esetében az állami elvonás több mint 100 százalékkal nőtt – emlékeztet az Adó Online. A cukrozott üdítőitalok literenkénti csipszadója az addigi 7 forint helyett 15 forint lett. Az energiaitaloknál 40 forintról 50 forintra emelést, a cukrozott kakaóporoknál pedig 15 forint kilogrammonkénti drágulást írt elő a törvénymódosítás. A sós snackek népegészségügyi termékadója kilogrammonként 250 forintról 300 forintra emelkedett, az ízesített söröké pedig 20-ról 25 forintra.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Gazdaság

A munkavállalók egészsége kiemelten fontos a cégeknek

Napokban döntenek a cégek a jövő évi juttatásokról. Cikkünkben azt feltételezzük, hogy jelenleg a munkavállalók egészsége kiemelten fontos egy cég számára. Nehéz helyzetüket segítve összeszedtünk pár gondolatot arról, miként lehet egy új egészségügyi juttatást beilleszteni a juttatások közé és erre honnan lehet forrásokat előteremteni. Akiknek már van valamilyen egészségprogramja, az megtudhatja, hogy miért emelkednek az árak ilyen jelentősen.
2020. október 23. 19:29
FEL