Változhat a gyógyszeres dobozok mérete

2018. április 25. 09:45 | behir

Az új rendszerrel Euró­pa egyik legsokrétűbb informatikai adattárháza épül.

Jövő februártól, 290 nap múlva már csak a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek hozhatók forgalomba – mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Világgazdaság kérdésére. Az új rendszerrel Euró­pa egyik legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik jövő évtől az EU-s adatbázisba – írja a gazdasági lap.

Cél, hogy megakadályozzák a hamis orvosságok forgalomba kerülését. Az Európai Bizottság két új biztonsági elemet vezet be: minden gyógyszeres dobozon kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is lesz. A rendelet 2016-ban lépett hatályba, ám csak 2019. február 9-től kell alkalmazni, így azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy közel öt évig egy készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és a kódolatlan változat is – mondta a főigazgató. A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete is megnövekedhet, ám a dobozban lévő orvosság közvetlen csomagolásának mérete nem változik, így előfordulhat, hogy egy nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

További programok »

Itthon

Hagyomány és innováció a Vidékfejlesztésben - látványfőzés, zenei programok

Három napos programsorozatot indít a Békéscsabai Turisztikai Egyesület a Szent István téren és a Csabagyöngye Kulturális Központban, melynek célja, hogy bemutassa a megye értékeit, hagyományait és mindazokat az irányvonalakat, melyek a jövőben jó irányba terelhetik térségünk gazdaságát. Az igencsak színes programokból mindenki találhat kedvére valót.
2019. szeptember 16. 02:11
FEL