Medovarszki János nevét viseli mostantól a Tünde utcai futófolyosó

Mostantól az egykori kiváló sportember, Medovarszki János nevét viseli a Tünde utcai futófolyosó. A három évvel ezelőtt elhunyt edző, pedagógus, sporttörténeti kutató maradandót alkotott Békéscsaba sportjának történetében – fogalmazott dr. Ferenczi Attila, a névadó ünnepségen.

A helyszínen a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club vezetősége és tagjai, valamint a város vezetői emlékeztek meg a kiváló szakemberről, Medovarszki Jánosról. Az edző több országos bajnokot, korosztályos válogatott versenyzőt adott a sport világának. Egyik ilyen tehetség, a már sporttörténetet író, dr. Baji Balázs, akihez rendkívül közel állt a tanár úr.

Sokkal többet adott, mint a fizikai képességeim fejlesztése, és a mai napig nagyon sokszor eszembe jut. Bárcsak láthatta volna ezeket az eredményeket, amelyeket mostanában elértem. Nagyon örülök, hogy a futófolyosó róla lett elnevezve – fogalmazott dr. Baji Balázs.

A város polgármestere ünnepi beszédében visszaemlékezett arra, amikor még gimnazistaként Medovarszki János volt a testnevelő tanára.

3 évig volt nekem is a tornatanárom. Szigorú, következetes pedagógus volt és nem engedett lógást az órákról, megrótta, megfedte azokat, akik huncutkodni szerettek volna tornaóra helyett. Ezzel együtt valamennyiünk emlékében nagyon-nagyon kitüntetett helyet foglal el – emlékezett vissza Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A 80. születésnapját ünnepelte volna pénteken, Békéscsaba kiemelkedő atlétikai edzője, sportolója. A sokoldalú szakember, tanárként és edzőként is rengeteg fiatalt karolt fel.

A sportolói, az edzői, az oktatói, a sporttörténeti írói karrierje is Békéscsabához kötötte. Itt több száz, több ezer diák nőtt fel a keze alatt. Egyéni sportolóként magasugró országos bajnok volt, illetve országos csúcstartó. Bár olimpiára nem jutott ki, de Európa-bajnokságon 10. helyezést ért el, és volt úgy, hogy legyőzött olimpiai bajnokot, világcsúcstartót – ecsetelte dr. Ferenczi Attila, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club elnöke.

Az ünnepségen a család képviseletében ifj. Medovarszki János köszönte meg a város vezetésének a kezdeményezést, hogy édesapjáról nevezzék el azt a futófolyosót, ahol rengeteg időt töltött el edzősködése alatt.

A névadó ünnepségen a futófolyosó előtti emléktáblát Baji Balázs, valamint Bíró Csaba sportbizottsági elnök leplezte le, majd a város és klub vezetői koszorúkat helyeztek el.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,