Mától látogatható a gyulai vár udvara, a torony és a gyilokjáró

2020. május 22. 12:23 | behir

A Várszínház a pályázati támogatással beszerzett új színpadának és nézőterének erre a hétre időzített építési-bontási munkáit a tervezettnél hamarabb befejezték, ennek köszönhetően a gyulai vár szabadtéri részeit az előre hirdetett szombat helyett már pénteken megnyithatták a látogatók előtt. 

Május 22-től tehát – a hagyományos hétfői múzeumi szünnapok kivételével – a megszokott nyitvatartással, naponta 10-18 óra között fogadják a látogatókat a várban.

A bejárható részek a várudvar, a torony és a gyilokjáró. A vár kényszerűen beszűkült szolgáltatásait óránkénti vártörténeti ismertetővel pótolják, amelyen a részvétel valamennyi látogató számára díjtalan. Ezeken a „vezetéseken” – miként a kiállítóhely többi részén is – különösen odafigyelnek a vendégek biztonságára, így a szociális távolságtartásra és a fertőtlenítésekre, illetve a kézfertőtlenítés lehetőségének biztosítására.

A Kastély Kávézó május 6-a óta már fogad vendégeket, május 26-ától pedig a Rondella is megnyílik.

A koronavírus-járvány miatt hozott vészhelyzeti intézkedések azonban továbbra sem engedélyezik múzeumok és kiállítóhelyek beslő tereinek a megnyitását; a május 4-től érvényes 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet csak a szabadtéri múzeumok számára teszi lehetővé látogatók fogadását. 

FEL