Matek érettségi feladat volt Márton Anita olimpiai dobásainak átlaga és szórása

2020. május 5. 14:16 | Mikóczy Erika

Túl az első izgalmakon és példákon, a matematikából ma érettségiző fiatalok, nagy meglepetésükre egy olyan feladatot is kaptak, ahol többek közt a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club sportolója, Márton Anita hat dobásának átlagát és szórását kellett kiszámolniuk.

Hogy mennyire örültek a feladatnak, az persze attól is függ, hogy ki mennyire merült el eddig a matematika rejtelmeiben. Néhány (jó matekos) békéscsabainak talán még egy kis mosoly is átsuhant az arcán, amikor meglátta a következő feladatot:

Az érettségizők további információként megkapták, hogy a súlylökés a nőknél 4 kg-os, vasból vagy sárgarézből készült, gömb alakú, tömör fémgolyóval történik, amelynek átmérője nagyobb mint 9,5 cm, de kisebb mint 11 cm. Cserébe még azt is kiszámolhatták, hogy hány centiméter a sárgarézből készülő 4 kg-os golyó átmérője, ha egy köbcentiméter sárgaréz tömege 8,73 gramm.

Kevesen jutnak el odáig, hogy matek érettségi feladat legyen belőlük. Az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok magyar súlylökő Márton Anitának ez is sikerült! 

S hogy mit reagált a hírre Anita: "Azt hiszem elértem pályafutásom csúcsát! Bekerültem a 2020-as matematika érettségi feladatsorába. Remélem azért nem utáltok meg annyira kedves érettségizők! Hajrá mindenkinek a többi érettségin is!"

További programok »

FEL