A tó felett átívelő drótkötélpálya csak egy a megvalósítandó fejlesztések közül

2022. január 11. 10:12 | Erdei-Kovács Zsolt

Több mint 270 méter hosszú lesz az a drótkötélpálya, ami a CsabaPark dombjának tetején megvalósítandó kilátótoronyból ível majd át a tó túloldalán lévő fogadóállomásra. Ez a beruházás a tervek szerint 2022 második félévében készül el, csakúgy, mint a csúszdapark rendbetétele.

– A CsabaPark fejlesztése több ütemben, TOP-os forrásból valósult meg – adott megkeresésünkre részletekbe menő tájékoztatást Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft ügyvezetője. Az aktualitásokkal összefüggésben elmondta, elkészült az erdőterület revitalizációja, valamint lezárult több kiszolgáló épület kivitelezése is. A jelenleg is zajló fejlesztések a Modern Városok Program keretében valósulhatnak meg, és elsősorban a Körte sorhoz közeli részre tevődnek. A domb környéke és az erdő egyes részei jelenleg is munkaterületnek minősülnek, ahol – szakkifejezéssel élve – aktív turisztikai elemek találhatók.

A közelmúltban ezen a részen zajlott például a mászótorony és mászókötélpályák kialakítása.

Külön pálya a felnőtteknek és külön a gyermekeknek - Fotó: E.K.Zs./behir

 

A kötélpálya 8 méter magas faoszlopokhoz van rögzítve; külön pálya készült a felnőttek és külön a gyermekek részére. A torony és a pálya is kerítéssel lesz körbe kerítve, ez előreláthatóan tavasszal valósul meg. A torony és a pálya már kész, jelenleg a használatbavételi eljárás zajlik. Mint megtudtuk, ezek az eszközök kizárólag megfelelő időjárási körülmények között lesznek majd használhatók. A használathoz azonban nem csupán a jó idő kell, hanem szükség lesz különféle biztonságtechnikai eszközökre is, melyeket az üzemeltető, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. fog biztosítani.

Érdemes kitérni a régóta várt csúszdaparkra is. A beruházó igényei szerint történik meg a park átalakítása, ez konkrétan azt jelenti, hogy az egyeztetéseknek megfelelően a negyedik csúszdát lerövidítik. Erről már a kivitelező cég, a Galéria Invest Kft. munkatársa, ifjabb Szabó Tamás közölt információkat. Jelezte, hogy különösen fontos lesz a rendeltetésszerű használat ahhoz, hogy az eszköz biztonságosan tudjon üzemelni. A használati utasítás, az előírások betartása természetesen ez esetben is elengedhetetlen feltétel.

Nagy a kísértés, de attól még tilos a bemenet - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Hangsúlyos körülmény, hogy a dombot, ezt a hatalmas földtömeget a munkálatok során megmozgatták, jelenleg a domb konszolidációja, vagyis ülepedése zajlik. Különösen fontos aláhúzni, hogy domb jelenleg is munkaterületnek minősül, vagyis a kiírásoknak megfelelően tilos rámenni. Nyilvánvalóan nagy a csábítás, de saját magának és gyermekének okozhat maradandó sérülést az, aki illegálisan behatol a területre, még akkor is, ha csak néhány alkalommal szeretne lecsúszni.

A drótkötélpálya a dombon megépítendő, 15 méter magas toronyból indul, közel 20 méternyi szintkülönbséget áthidalva húzódik majd a tó fölött, a teljes hossza pedig 272 méter lesz. Műanyag borítású oktató sípályát is kialakítanak, ez évszaktól függetlenül bármikor használható lesz. Három csúszdából álló hófánk pályát is megvalósítanak, ami szintén műanyag borítást fog kapni. A dombon mozgólépcső, illetve pontos kifejezéssel élve: mozgó szőnyeg szolgálja majd a kényelmes közlekedést.

A fejlesztések 2022 második félévében készülnek el - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Az aktív turisztikai elemek a tervek szerint 2022 második félévében elkészülnek.

 

Galéria

További programok »

FEL