Márton Anita: Szeretnék a legjobb nyolc közé kerülni a budapesti vb-n

2023. január 8. 10:44 | Kovács Dávid

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club olimpiai bronzérmes súlylökője 2022-ben betegség miatt kihagyta a müncheni Európa-bajnokságot. Márton Anita azonban a gyógyulást követően már a 2023-as évre készül és az a célja, hogy utolsó nagy világversenyén, az augusztusi, budapesti világbajnokságon bekerüljön a legjobb nyolc közé.

 

– Összességében hogyan értékeled ezt a 2022-es évet? Mekkora hiányérzet maradt benned a kihagyott Európa-bajnokság miatt?

– Egy kicsit felemásra sikerült ez a tavalyi évem, jól kezdődött a fedett pályás szezon, de a térdem nem olyan sebességgel gyógyult, ahogy azt szerettem volna. Ez azért hátráltatott a felkészülésben, utána viszont a nyári szezont nagyon jól kezdtem. Az első versenyemen sikerült teljesítenem a szintet a müncheni Európa-bajnokságra. Jól mentek az edzések, újra voltam külföldi versenyeken, de épp az Európa-bajnokság előtt kapta el a koronavírust gyakorlatilag az egész család. Ez azért egy kicsit törés volt számomra, mind fizikálisan, mind lelkileg megviselt, több, mint két hétig elég beteg voltam. Ezt követően az őszi időszak inkább a visszajövetelről szólt, azt kellett visszahozni, amit elvesztettem a betegség ideje alatt. Nagyon sajnáltam ezt a müncheni Európa-bajnokságot, mert úgy érzem, hogy ott akár egy érmet is szerezhettem volna.

 

– Mennyi idő kellett ahhoz, hogy újra 100 százalékos legyél? Miben vetett vissza leginkább ez a betegség?

– Az alapozás kezdetére, október közepére sikerült teljesen visszajönnöm. Érdekes volt, mert talán a dinamikámat, a sebességemet érintette a legjobban ez a betegség. Azt hittem, hogy inkább az állóképességre lesz nagyobb hatással, de nem így történt. Teljesen egészségesen kezdhettem el ezt az alapozó időszakot, az elmúlt három hónap nagyon jól sikerült, nem voltam beteg, nem volt semmilyen sérülésem, úgyhogy egy nagyon jó felkészülés van a hátam mögött.

 

– A felkészülés nagy részében Nyíregyházán folytatódik a munka. Hogyan alakult ki ez a program?

– Ebben a fedett pályás, illetve az alapozó időszakban eddig kétszer egy hetet voltunk Nyíregyházán edzőtáborban, ahol az ország legjobb fedett pályás komplexuma van. Gyakorlatilag az egész magyar válogatott rendszeresen ott készül. Most január 15-től újra ott leszünk egy hetet, az edzőtábor lezárásaként, ráhangolódásképp a nagyobb feladatokra már lesz egy verseny is. Ezt követően lesz két megmérettetés Csehországban, a Tour-sorozat részeként, ezeket már nagyon várom, hiszen a nemzetközi mezőny nagyobb kihívásokat tartogat, mint a hazai. A téli szezon fő versenye pedig március elején, a törökországi fedett pályás Európa-bajnokság lesz majd.

 

– Milyen célokkal vágsz neki ennek az évnek? 2023-ban épp Budapesten lesz a világbajnokság.

– Mindenféleképpen az év fő versenye az augusztusi világbajnokság lesz. Az lenne a cél, hogy ott kerüljek a legjobb formába. Nem titkolt célom, hogy a legjobb nyolc közé jussak, ami manapság nem egyszerű dolog, hiszen az elmúlt két-három évben nagyon sűrű lett az élmezőny. Szeretném igazából a legjobb eredményt elérni azóta, hogy visszatértem a kislányom születése után. Mindenféleképpen az a cél, hogy idén előrelépjek az előző évekhez képest.

 

– És akkor ez a budapesti vb lesz az utolsó nagy világversenyed? Hogyan döntöttél a családdal is egyeztetve?

– Igazából úgy tervezem, hogy ez a budapesti világbajnokság zárná le a most már 23 éves pályafutásomat. Úgy érzem, hogy eljött az idő, hogy abbahagyjam az élsportot majd, hiszen azért nem tartozok már a fiatalok közé. Egyre többször érzem azt, hogy egyre nehezebb fizikálisan azt a minőségű edzést megcsinálni, ami ahhoz szükséges, hogy az élvonalban tudjak maradni, úgyhogy valószínűleg, ez lesz az utolsó nagy világversenyem.

További programok »

FEL